Umetnost, moja umetnost, je zame način življenja, razumevanja sveta, komunikacije med ljudmi in živalmi, naravo in vesoljem. Je tista dimenzija življenja, ki vsakomur ni dana, jo pa vsak človek na neki način zasleduje. Zadovoljen smem biti, da sem
Umetnost, moja umetnost, je zame način življenja, razumevanja sveta, komunikacije med ljudmi in živalmi, naravo in vesoljem. Je tista dimenzija življenja, ki vsakomur ni dana, jo pa vsak človek na neki način zasleduje. Zadovoljen smem biti, da sem "izbran", kar mi pa nalaga obvezo posredovanja in dajanja onim, ki tega nimajo, je za MMC povedal tenorist. Foto: Stane Sršen
Branko Robinšak
Branko Robinšak je po 27 letih opernega nastopanja prejel nagrado Prešernovega sklada. Foto: Stane Sršen
Manon Lescaut
Branko Robinšak je med drugim nagrajen za vlogo Des Grieuxa v Puccinijevi operi Manon Lescaut, ki je zanj tudi največji interpretacijski in tudi tehnični izziv. Foto: SNG Opera in balet Ljubljana

Na predvečer kulturnega praznika so mu izročili nagrado Prešernovega sklada, talent opernega pevca, ki navsezadnje omogoča ljubljanskemu SNG-ju Operi, da na svojem repertoarju ponuja tudi Puccinijev Manon Lescaut, njegovo moč na odru in krhkost v zasebnem življenju pa si bo mogoče ogledati v dokumentarnem filmu, ki bo na sporedu na 1. programu Televizije Slovenija v nedeljo, 13. februarja, ob 21.45.
Film Branko, življenje v teku, ki so ga premierno predstavili v Kinodvoru, je posnel Jan Zakonjšek, ki je tudi avtor scenarija.


Leta 1955 rojeni Branko Robinšak sodi med najboljše slovenske operne pevce. Operno petje je izpopolnjeval v razredu profesorice Eve Novšak-Houška in že kot študent začel sodelovati z SNG Opera in balet Ljubljana. Tam je tudi debitiral z vlogo Tamina v Mozartovi Čarobni piščali, nato pa svojo profesionalno pot nadaljeval v opernih hišah v Salzburgu, Gradcu, Innsbrucku, Bernu, Ženevi, Baslu, Frankfurtu, Karlsruheju in Münchnu.
Od prvih priprav do končnih ovacij
Film spremlja tenorista skozi celoten ustvarjalni proces nastajanja posamezne vloge, hkrati pa predstavi tudi umetnikovo ranljivost, ki jo plačuje za slavo in uspeh. Prav tako pokuka v zakulisje ustvarjanja operne predstave, njegovemu edinstvenemu glasu pa prisluhnemo v odlomkih oper Ernani in Due Foscari Giuseppa Verdija, ki ju je ekipa posnela na slikovitem Gradu Turjak, ter v operah Carmen Georgesa Bizeta in Madama Butterfly Giacoma Puccinija, posnetih v živo na koncertnem odru.
Robinšakovo življenje in delo poleg glavnega portretiranca osvetljujejo še Takesha Meshé Kizart, Monika Bohinec, Marko Hribernik, Giulio Ciabatti, Jelena Boljubaš, Marko Kobal, Branko Brzin, nastopajo pa tudi solisti, operni zbor, otroški zbor, orkester ter statisti SNG Opera in balet Ljubljana.
Direktorja fotografije in snemalca sta Andrej Lupinc in Bojan Kastelic, urednik oddaje Daniel Celarec, snemalec Uroš Hočevar, montažer Andrej Modic, zvokovna obdelava Igor Laloš, grafični oblikovalec Tomo Zajc, tajnica režije Karmen Debelak, producent Matija Vidic, producentka uredništva Tanja Likeb ter urednica uredništva Danica Dolinar.

Spodnji utrinki so s premiere filma v Kinodvoru: