Bruce Willis  na premieri filma Glass leta 2019. To je bil tudi njegov zadnji visokoprofilirani projekt pred poplavo filmov za pretočne platforme. Foto: AP
Bruce Willis na premieri filma Glass leta 2019. To je bil tudi njegov zadnji visokoprofilirani projekt pred poplavo filmov za pretočne platforme. Foto: AP
Sorodna novica Bruce Willis izgublja sposobnost govora, zato se bo upokojil

Družina Brucea Willisa je pred dvema dnevoma v objavi na družbenih omrežjih razkrila igralčevo diagnozo "afazije, kar vpliva na njegove kognitivne sposobnosti".

Afazija je stanje, ki odvzame sposobnost komuniciranja. Lahko vpliva na sposobnost govora, pisanja in razumevanja jezika, tako ustnega kot pisnega. (Stanje se običajno pojavi nenadoma po možganski kapi ali poškodbi glave. Lahko pa se pojavi tudi postopoma zaradi počasi rastočega možganskega tumorja ali bolezni, ki povzroča progresivno, trajno poškodbo.) Zaradi zdravstvenih težav Willis tudi končuje svojo igralsko kariero.

"Po tehtnem in dolgem premisleku je odbor malin prišel do odločitve, da zaradi nedavno razkrite diagnoze umika nagrado, podeljeno Bruceu Willisu," so zapisali v izjavo za javnost. "Če je zdravstveno stanje dejavnik pri posameznikovi sposobnosti odločanja in/ali njihovem nastopu, priznavamo, da jim ni primerno podeliti zlate maline."

Sorodna novica Zlate maline za najbednejšo filmsko bero: muzikal o Diani brez prave konkurence

Na letošnjih zlatih malinah je obstajala samostojna kategorija, v kateri je bilo razvrščenih osem filmov: "Najslabši igralski nastop Brucea Willisa v filmu iz leta 2021". Na koncu je obveljalo, da je bil najslabši med slabimi film Cosmic Sin. (Nominirani so bili še naslovi: American Siege, Apex, Deadlock, Fortress, Midnight in the Switchgrass, Out of Death in Survive the Game).

"Kategorija nikoli ni mišljena kot stalni dodatek k malinam. Zato je tudi v prihodnje ne bomo več podeljevali," še piše v izjavi za javnost.

Prvi odziv precej bolj ciničen
Še v sredo je organizacija ubrala precej lahkotnejši ton v svojem prvem odzivu na žalostno vest. Tvitnili so: "Malinam je iskreno žal za diagnosticirano stanje #BruceaWillisa. Morda to pojasni, zakaj se je hotel leta 2021 udarno posloviti. Naše najlepše želje Bruceu in družini."

Ker so bili na družbenih omrežjih seveda tarča silnega ogorčenja, so dodali še: "V pojasnilo, za Willisovo diagnozo smo izvedeli takrat kot vsi drugi ... danes zjutraj."

Članek, ki je najbrž zakrivil javno razkritje
Več režiserjev, ki so v zadnjih letih sodelovali z Bruceom Willisom, je za nedavni članek Los Angeles Timesa potrdilo, da je imel zvezdnik na snemanju zelo opazne težave: replike mu je bilo treba prišepetavati s pomočjo slušalke, večkrat je deloval dezorientirano, do incidenta pa naj bi prišlo tudi, ko je večkrat zapored prezgodaj ustrelil z lažno pištolo.

Še Jack Nicholson je nekoč komentiral, da je bil Stanley Kubrick, ki je že tako ali tako slovel kot perfekcionist in zahteven režiser, v odnosu do Shelley Duvall
Še Jack Nicholson je nekoč komentiral, da je bil Stanley Kubrick, ki je že tako ali tako slovel kot perfekcionist in zahteven režiser, v odnosu do Shelley Duvall "popolnoma drug režiser" – tako zelo velik pritisk je polagal nanjo. Foto: IMDb

Pravica tudi za Shelley Duvall
V četrtek so organizatorji zlatih malin objavili še, da umikajo 42 let staro nominacijo za Shelley Duvall, ki je bil nominirana za vlogo v grozljivki Sijanje. Ustanovitelja malin John J. B. Wilson in Maureen Murphy sta že februarja v intervjuju za Vulture priznala, da nominacijo obžalujeta.

"Kot sva pred časom omenila, se olajševalne okoliščine nanašajo tudi na Shelley Duvall v Sijanju. Na dan so prišle informacije, da je na njen nastop v Sijanju vplivalo to, kako je z njo v času produkcije ravnal Stanley Kubrick. Ob tej priložnosti bi radi umaknili tudi to nominacijo."

Shelley Duvall je lani v intervjuju za The Hollywood Reporter spregovorila o tem, kako travmatično je bilo zanjo snemanje Sijanja. "Kubrick ne shrani ničesar do vsaj 35. posnetka. 35 ponovitev, kako tečem in jočem in nosim majhnega fantička – to postane res težko. In od prve vaje naprej hoče dodelan nastop. Naporno je. Po določenem času se tvoje telo upre, reče ti: 'Nehaj to početi. Nočem jokati cele dneve.' Včasih me je že misel na to spravila v jok. To, da sem se v ponedeljek zjutraj zbudila z vedenjem, da bom morala cel dan jokati, ker je to pač na urniku – ob tem sem bruhnila v jok."