Risanka, ki se vrti predvsem okrog dogodivščin pivopivca in zabušanta Homerja Simpsona in njegovega pobalinskega sina Barta, je satira na vse poglede življenja povprečne ameriške družine, kulture in družbe ter brije norce celo iz televizije same. Foto: Reuters
Risanka, ki se vrti predvsem okrog dogodivščin pivopivca in zabušanta Homerja Simpsona in njegovega pobalinskega sina Barta, je satira na vse poglede življenja povprečne ameriške družine, kulture in družbe ter brije norce celo iz televizije same. Foto: Reuters
Za favorita v 'velikem tekmovanju Springfieldov' je veljalo mesto v Illinoisu, a je šla na koncu zmaga v roke Vermontu. Foto: USA Today

14 ameriških mest s tem imenom se je potegovalo za laskavi naziv "pravega" Springfielda, zmagal pa je le eden: Springfield v Vermontu, ki bo tako 21. julija postal tudi prizorišče svetovne premiere filma. Mestece v risanki je seveda izmišljeno; Matt Groening ga je za Springfield krstil ravno zato, ker je opazil, da se tako imenuje več ameriških mest in je tako iz svojega Homerja z družino naredil nekakšnega ameriškega Slehernika.

Vest, da so zmagali, se je verjetno razširila hitro: zmagovalni Springfield ima nazadnje samo 9 tisoč prebivalcev, a je v glasovanju, ki ga je vodil spletni časopis USA Today, dobil kar 15.367 glasov (in tako drugouvrščeni Springfield v Illinoisu prehitel za 733 glasov). Preostali kandidati so bili posejani po vseh zveznih državah od Colorada, Floride in Kentuckyja, pa do Nebraske, Ohia in Tennesseeja.

Obstaja celo približek zlobnemu Burnsu!

Vsak Springfield, ki je hotel nastopiti v tekmovanju, je moral posneti svojo videoparodijo ali pa samo filmček, ki pokaže, v čem se ujemajo z mestom iz nanizanke. In Springfieldi so bili izvirni: tisti iz Illinoisa je poslal posnetek direktorja bližnje jedrske elektrarne, ki je več kot le bežno podoben zloveščemu Montgomeryju Burnsu. V Massachusettsu so dobili izjavo podpore senatorja Edwarda Kennedyja (ki ga sicer Simpsonovi pogosto parodirajo), v Kentuckyju pa so v filmček vključili kar Matta Groeninga osebno.

Alegorija mame Amerike?
Tisti animirani Springfield ima kar nekaj razpoznavnih značilnosti - jedrsko elektrarno (v kateri dela pater familias, Homer), protestantsko cerkev, letališče, dve osnovni šoli in kar nekaj zaporov ter kopico "etnično" obarvanih četrti: Malo Grčijo, Mali Bangkok, Malo Italijo, geto, rusko četrt in judovsko četrt. Prebivalci slovijo po svoji topoumnosti, mesto pa je na robu ekološke katastrofe (časopis Time ga je nekoč dal na naslovnico in ga opremil z naslovom Najhujše mesto v Ameriki).

Risano mesto je leta 1796 ustanovil Jebediah Springfield; njegov spomenik stoji pred mestno hišo. Legenda pravi, da je ukrotil divjega bizona in ubil medveda z golimi rokami. Zgodovinarji so medtem ugotovili, da je v bistvu medved ubil Jebediaha, a so meščani te trditve zavrnili kot 'grobo iznakažanje dejstev'.

A. J.