Zmagovalca bodo do aprila prihodnje leto izbirali evropski poslanci in občinstvo, razglasili pa ga bodo aprila 2025 v Evropskem parlamentu v Bruslju. Nominirane filme za nagrado lux 2025 si boste lahko v začetku prihodnjega leta brezplačno ogledali na RTV 365.

Animirani celovečerec brez dialoga Tok (Flow) latvijskega režiserja Gintsa Zilbalodisa je eden od petih nominirancev za nagrado lux 2025. Foto: IMDb
Animirani celovečerec brez dialoga Tok (Flow) latvijskega režiserja Gintsa Zilbalodisa je eden od petih nominirancev za nagrado lux 2025. Foto: IMDb

Finaliste je izbrala žirija nagrade lux, ki jo sestavljajo filmski strokovnjaki iz vse Evrope. Pri izbiri zmagovalca sodelujejo tudi gledalci, ki si ogledajo filme, nato pa jih ocenijo na spletni platformi nagrade lux. Pet nominiranih filmov bodo predvajali v kinematografih po vsej Evropi s podnapisi v vseh 24 uradnih jezikih EU-ja.

Žival: pronicljiva kritika turistične industrije in njenega vpliva na tiste, ki jo podpirajo
Film Žival (Animal) grške režiserke Sofie Exarchou prikazuje nevidno plat turistične zabavne industrije skozi vsakdanje življenje ljudi, ki v njej delajo. Film, ki je bil premierno prikazan lani na filmskem festivalu v Locarnu, raziskuje skrite težave animatorjev, ki delajo v turističnem letovišču. Pripoved obravnava dihotomijo med masko, ki jo v službi nosijo animatorji, in kruto realnostjo, ko jo odvržejo. V filmu je prikazana ostra slika pritiskov, ki jih ti delavci doživljajo, saj so pogosto obravnavani kot navadne "delovne živali", katerih osebne težave ostanejo neopažene tako za turiste kot za vodstvo.

Dahomey: raziskovanje dojemanja zgodovinskih krivic mlade generacije
Dahomey
francoskega režiserja Matija Diopa je dokumentarni film o vrnitvi 26 kraljevih zakladov kraljestva Dahomey Republiki Benin skoraj 130 let po tem, ko so jih ukradle francoske kolonialne čete. Študenti univerze Abomey-Calavi razpravljajo o tem, kakšen odnos naj zavzamejo do te vrnitve. Film ni le kronika fizičnega potovanja teh zakladov, temveč se ukvarja tudi z zapletenimi čustvi, ki spremljajo njihovo vrnitev. Postavlja vprašanja o tem, kako naj te zgodovinske artefakte sprejme narod, ki se je moral zaradi njihove odsotnosti na novo opredeliti.

Tok: refleksija režiserjeve življenjske poti kot mačka v postapokaliptičnem svetu
Animirani celovečerec brez dialoga Tok (Flow) latvijskega režiserja Gintsa Zilbalodisa govori o mačku, ki kljub svojemu samotarskemu značaju najde zatočišče na ladji z drugimi živalmi. V postapokaliptičnem okolju morajo živali kljub razlikam združiti moči ter se spopadati z izzivi in nevarnostmi prilagajanja novemu svetu. Film poudarja teme skupnosti in zaupanja, ko mačka preide od samoohranjanja k oblikovanju vezi s svojimi neverjetnimi sopotniki. Med svojimi pustolovščinami naletijo na ostanke človeške civilizacije, kar prispeva k razlagi okoljskih vprašanj in vpliva človeštva na naravo. Flow je bil doslej pohvaljen, ker je kljub odsotnosti dialoga sposoben sprožiti čustvene odzive, podobno kot kritiško priznani animiran film Rdeča želva (The Red Turtle) v produkciji Studia Ghibli.

Prestreženi: močan komentar o naravi konflikta
Film Prestreženi (Intercepted) ukrajinsko-kanadske režiserke Oksane Karpovych je dokumentarni film o uničenju, ki ga je povzročila ruska invazija v Ukrajino, in o življenju tistih, ki se upirajo in obnavljajo državo. Film primerja mirne podobe vsakdanjega življenja v Ukrajini s prestreženimi telefonskimi pogovori med ruskimi vojaki in njihovimi družinami. Ti posnetki, ki so jih ukrajinske obveščevalne službe posnele med marcem in novembrom 2022, razkrivajo čustvena stanja vojakov in kruto realnost njihovih izkušenj na bojišču. Dokumentarec raziskuje teme razčlovečenja in psiholoških učinkov vojne. Predstavlja ostro nasprotje med tihim opustošenjem v Ukrajini – prikazanim s prizori uničenja in zapuščenih domov – in intimnimi, pogosto skrb vzbujajočimi pogovori ruskih vojakov, ki razpravljajo o svojih izkušnjah, strahovih in opravičilih za svoja dejanja.

Julie molči: pretanjen prikaz mladostniških izzivov
Julie molči
(Julie Keeps Quiet) belgijskega režiserja Leonarda van Dijla je psihološka drama o teniški zvezdnici na elitni akademiji. Ko proti njenemu trenerju uvedejo preiskavo zaradi zlorabe položaja in ga nenadoma suspendirajo, igralce kluba spodbudijo, naj spregovorijo. Pripoved se osredotoča na Juliejino odločitev, da bo molčala. Medtem ko se akademija spopada s posledicami samomora Juliejine prijateljice in trenerjeve odstavitve, postaja Julie vse bolj osamljena. Film raziskuje teme travme, molka in zapletenosti dinamike moči v športnem mentorstvu. Julijin molk ni prikazan kot slabost, temveč kot mehanizem za spopadanje, ki odraža njene notranje boje in pritiske družbe.

Nagrado občinstva lux organizirata Evropski parlament in Evropska filmska akademija v partnerstvu z Evropsko komisijo in mrežo Europa Cinema. Evropski parlament je nagrado ustanovil leta 2007, da bi pomagal distribuirati kakovostne filme iz EU-ja, ki odražajo kulturno raznolikost v Evropi in širše ter se dotikajo tem, kot so človekovo dostojanstvo, enakost, nediskriminacija, vključevanje, tolerantnost, pravica in solidarnost, so sporočili iz Evropskega parlamenta.

Letos je nagrado lux prejel nemški film Zbornica režiserja Ilkerja Cataka.