Ljubitelji Harryja Potterja in njegovih prijateljev že od včeraj kampirajo pred Narodno galerijo na londonskem Trafalgar Square, da bi primerno pozdravili in se hkrati poslovili od svojega junaka. Foto: Reuters
Ljubitelji Harryja Potterja in njegovih prijateljev že od včeraj kampirajo pred Narodno galerijo na londonskem Trafalgar Square, da bi primerno pozdravili in se hkrati poslovili od svojega junaka. Foto: Reuters
Emma Watson
Emma Watson, simpatična Hermiona, je iz deklice odrasla v manekenko, v prihodnje pa bo nastopila v filmih Week with Marilyn in The Perks of Being a Wallflower. Foto: Reuters

Odrasli smo v generaciji Harryja Potterja. Prvo knjigo sem prebral, ko sem bil star pet let in čudno je, da se sedaj vse bliža h koncu ... kot nekakšen konec otroštva.

Rhys, 18-letni ljubitelj Harryja Potterja
Harry Potter
Končno se bodo spopadle dobre in slabe magične sile ...
Premiera poslednjega filmskega Harryja Potterja

Ekipa, ki je zveste oboževalce spremljala kar desetletje, je več kot tri ure zavzeto delila avtograme. Daniel Radcliffe, ki je imel komaj 11 let, ko se je prvič prelevil v simpatičnega čarovnika, je zbrani množici povedal, da bodo filmi ostali z njimi do konca življenja. Na tisoče oboževalcem pa se je zahvalila tudi ženska, ki je zaslužna, da je deček z okroglimi očali in strelo na čelu ugledal knjižne strani. Rowlingova je hvaležna tudi glavnim igralcem za vse čudovite stvari, ki so jih dali njenim najljubšim likom.
Filmska slovesa so verjetno težko udarnejša od zadnjega dela priredbe knjižne uspešnice J.K. Rowling o mladem čarovniku, ki se je sedem knjižnih in osem filmskih nadaljevanj s prijatelji spopadal proti še 'zvestejšemu' sovražniku Mrlakensteinu.

Slovenska premiera 14. julija
V Londonu se je odvila svetovna premiera zadnjega dela filmske priredbe, ki je vse od svojega začetka podirala rekorde, kar je bil nedvomno tudi razlog, da je zadnja knjiga Harry Potter in Svetinje smrti prenesena kar v dva filmska naslova. Premiere se udeležujejo tudi glavni igralci, britanski ljubljenci Daniel Radcliffe, Emma Watson in Rupert Grint, slovensko občinstvo pa bo na slovensko premiero moralo počakati do prihodnjega četrtka, 14. julija.
Zadnji film o Harryju Potterju sovpada tudi z razmahom 3D-tehnike in je zato prvi iz franšize ponujen v tej različici. O filmski franšizi lahko nedvomno rečemo, da je privabila več evforije in medijske pozornosti kot katera koli druga filmska nadaljevanja, studio Warner Bros pa je z njo doživel pravo finančno čarovnijo; prvih sedem filmov mu je le s prodajo kinovstopnic prineslo 6,4 milijarde dolarjev, dodatne milijarde pa je nakopičila še prodaja DVD-jev in drugih s Potterjem povezanih izdelkov.
Prijateljstvo je spleteno, kam naprej?
Za bajno bogastvo in seveda izkušnje so bogatejši tudi osrednji trije igralci, ki se zdaj dobro zavedajo, da se bodo morali krepko truditi, da bi presegli podobo, ki se je s Harryjem Potterjem prilepila na njih. Watsonovo, ki se je v tem času uveljavila tudi kot fotomodel, že čakata filma My Week with Marilyn in The Perks of Being a Wallflower; prvi naj bi prišel na platna novembra, drugi pa prihodnje leto. Grinta bo mogoče prihodnje leto gledati v nizkoproračunskem norveškem filmu o drugi svetovni vojni, Daniela Radcliffa pa je redno mogoče videti na gledaliških deskah. Glavni v trojici je po podatkih časopisa The Sunday Times z vlogo Potterja zaslužil 46.5 milijonov evrov, Watsonova in Grint pa približno dvakrat manj.
Čas, da se razkrijejo vse laži in resnice
Prvi del Svetinj smrti je premiero doživel novembra lani, za režijo težko pričakovanega zadnjega filma, ki ga seveda ustvarjalci napovedujejo za najboljšega do zdaj, je ponovno prevzel David Yates. Kaj prinaša zadnje poglavje filmske franšize, pravi Potterjevci že nekaj časa bolj kot ne dobro vedo. Harry Potter se s pomočjo zvestih prijateljev Rona in Hermione vrne na čarovniško šolo Bradavičarko, da bi našel in uničil preostale uročene artefakte zlobnega čarodeja Mrlakensteina. Težko se pričakuje končni spopad med dobrimi in slabimi magičnimi silami, v bojih na življenje in smrt pa se bodo razkrile vse skrivnosti, laži in resnice o Potterjevi preteklosti.

Potem ko se je zaprlo zadnje knjižno poglavje, se tako počasi zapira še serija, ki se je začela štiri leta po izidu prve knjige, leta 2001. Vendar Rowlingovi, eno najbogatejših žensk na svetu, njen čarovnik ne da miru. Potem ko je pero odložila leta 2007, je oznanila, da je pripravila spletno stran z novim gradivom o svetu Harryja Potterja, ter najavila, da se bodo njegove pustolovščine prodajale tudi kot e-knjige.

V spodnji fotogaleriji si lahko ogledate utrinke iz rdeče preproge in dnevnega dogajanja na premieri zadnjega filma o Harryju Potterju v Londonu.



Odrasli smo v generaciji Harryja Potterja. Prvo knjigo sem prebral, ko sem bil star pet let in čudno je, da se sedaj vse bliža h koncu ... kot nekakšen konec otroštva.

Rhys, 18-letni ljubitelj Harryja Potterja
Premiera poslednjega filmskega Harryja Potterja