Ganljivi prizor, ki se bo zapisal v zgodovino: hči Michaela Jacksona je spregovorila o svojem čudovitem očetu in povedala, da ga je imela zelo rada. Foto: Reuters
Ganljivi prizor, ki se bo zapisal v zgodovino: hči Michaela Jacksona je spregovorila o svojem čudovitem očetu in povedala, da ga je imela zelo rada. Foto: Reuters
Pozlačeno krsto zvezdnika so prinesli na prizorišče slovesnosti. Foto: Reuters
Slovesnost v Staples Centru so zaznamovali govori in nastopi številnih zvezdnikov. Foto: EPA
Igralka Brooke Shields, Jacksonova prijateljica iz otroških let, med govorom ni mogla zadržati solz. Foto: Reuters
Pogrebna povorka se je vila po losangeleških cestah, ob katerih so oboževalci še zadnjič pomahali v slovo svojemu idolu. Foto: Reuters
Pogreb Michaela Jacksona

V Staples Centru je bila spominska slovesnost ob smrti Michaela Jacksona, v okolici prizorišča pa naj bi se zbralo kar milijon ljudi. Spominsko slovesnost, katere protokol je bil v pristojnosti Kena Ehrlicha, ki kot producent bdi nad podelitvami grammyjev, so napovedovali kot "zadnjo veliko Jacksonovo predstavo", ki smo jo v živo spremljali tudi na MMC-ju. Po napovedih poznavalcev naj bi to postal eden najbolj gledanih televizijskih dogodkov vseh časov.
Slovesnost, ki je minila v znamenju žalnih govorov in z gospelom obarvanih glasbenih nastopov, je začel glasbenik Smokey Robinson, ki je prebral pisna sporočila nekaterih Jacksonovih osebnih prijateljev, med njimi Diane Ross in nekdanjega južnoafriškega predsednika Nelsona Mandele. Kot je sporočil Mandela, je Jacksona občudoval zaradi nadarjenosti in sposobnosti premagovanja življenjskih tragedij. "Michael je bil velikan in legenda glasbene industrije in žalujemo skupaj z milijoni oboževalcev po vsem svetu," je dejal Mandela.

Hči: Michael je bil čudovit oče
Na spominski slovesnosti v losangeleškem Staples Centru so poleg članov Jacksonove družine na sedežih v prvih vrstah dvorane odigrali vidnejšo vlogo številni zvezdniki, predvsem predstavniki afroameriške skupnosti: Mariah Carey je tako skupaj s Treyem Lorenzom zapela klasično popevko I'll Be There skupine The Jackson 5, seznam nastopajočih in govorcev pa vključuje še velika imena Stevie Wonder, Lionel Richie, Usher, John Mayer, Jennifer Hudson in Magic Johnson ter Kobe Bryant.
Slovesnosti se je udeležil tudi prijatelj Jacksonovih in duhovnik Al Sharpton, prišli so otroci borca za človekove pravice Martina Luthra Kinga. Številni govorniki so opozorili na pomembno vlogo Jacksona pri uveljavljanju pravic in položaja temnopoltih v ZDA.
Ganljivo prireditev je sklenil govor predstavnikov družine Jackson, kot zadnja je spregovorila Michaelova 11-letna hči Paris Katherine, ki je v solzah povedala, da je bil "očka najboljši oče od dne, ko se je rodila".
Prav gotovo pa paparacev ni razveselila Elizabeth Taylor. Ena zadnjih filmskih div "stare šole" in zaupna Jacksonova prijateljica je prek Twitterja sporočila: "Preprosto ne verjamem, da bi bila Michaelova želja, da svojo žalost delim z milijoni drugih. Moja čustva zadevajo le naju dva." Prav tako na slovesnosti ni bilo Debbie Rowe, matere najstarejših Jacksonovih otrok.

Na slovesnosti tudi Michaelova krsta
V losangeleško dvorano, kjer je Jackson sicer - malce ironično - nazadnje vadil za koncerte v Londonu, so pripeljali tudi pevčevo krsto. Sprva so jo nameravali do prizorišča prenesti s helikopterjem, a so se nato odločili, da jo bodo tja pripeljali z avtomobilom, saj so tako na losangeleških cestah svojemu idolu še zadnjič lahko pomahali tudi oboževalci, ki se jim do vstopnic za na spominsko slovesnost ni uspelo dokopati, je poročal CNN.
Avtomobilska povorka je z doma staršev Michaela Jacksona najprej odšla na približno pol ure trajajoči zasebni obred, ki se je še pred "množično" spominsko slovesnostjo v krogu družine zgodil v spominskem parku Forest Lawn v mestnem predelu Hollywood Hills, kjer so med drugim pokopani Bette Davis, Humphrey Bogart, Sammy Davis jr., Nat King Cole, Sam Cooke in Marvin Gaye. Pogrebna procesija je v času jutranje konice ohromila promet v Los Angelesu.
Zadnja Michaelova obleka
Okoli 17.500 srečnežem, ki jim je uspelo pridobiti brezplačno vstopnico za spominsko slovesnost - za 8.750 parov vstopnic se je potegovalo več kot milijon in pol ljudi -, je tako uspelo uzreti Jacksonovo krsto. Tudi o tej je pred slovesnostjo kroži veliko govoric, ki so burile domišljijo.
Po poročanju opravljive spletne strani TMZ naj bi Jacksona pokopali v pozlačeni krsti, vredni okoli 25.000 ameriških dolarjev (nekaj manj kot 18.000 evrov), drugi mediji pa pišejo, da naj bi si Jacksonova prijateljica Karen Faye zamislila krsto, odeto v žamet, Jackson pa naj bi na zadnjo pot odšel v novi obleki dolgoletnih oblikovalcev njegovih kostumov, Michaela Busha in Dennisa Tompkinsa.
20.000 v dvorani, zunaj skoraj milijon?

Mestne oblasti so širšo okolico Staples centra zaprle. Jacksonove oboževalce, ki so ostali brez vstopnic, so pozvali, naj se ne skušajo približati prizorišču. Kljub temu naj bi se tja zgrnilo skoraj milijon oboževalcev, ki so se hoteli še zadnjič pokloniti svojemu idolu.
Za sam vstop v dvorano Staples Center so sicer podelili le 11.000 vstopnic, ostalih 6.500 pa za dostop do bližnje dvorane Kodak Theater, kjer so slovesnost v živo prenašali na velikih ekranih. 9.000 vstopnic za dvorano Staples Center je dobila družina Jackson in jih razdelila med prijatelje.
Spominske slovesnosti s prenosom prireditve iz Los Angelesa so se odvile tudi drugod po svetu, med drugim v Berlinu, Hongkongu, New Yorku, Tokiu, Parizu ...
Kje bo kralj popa in idol milijonov po vsem svetu pokopan, pa še vedno ostaja skrivnost. Michaelov brat Jermaine Jackson je izrazil željo, da bi ga k zadnjemu počitku pospremili na ranču Neverland, kjer je pevec živel dolga leta, a zaradi kalifornijskih zakonov to najverjetneje ne bo mogoče.

V fotogaleriji si oglejte prizore iz okolice Staples Centra, s tamkajšnje spominske slovesnosti, ki so se je udeležili številni zvezdniki, in z drugih prizorišč po svetu, kjer so se oboževalci med ogledom prenosa slovesnosti poslovili od svojega idola. Prilagamo tudi videoposnetek ganljivega trenutka, ko je spregovorila Jacksonova hči Paris Katherine.

Pogreb Michaela Jacksona