Cvetličarji postavljajo šopek 1.200 belih vrtnic na vhod v Neverland v pričakovanju pogreba. Foto: EPA
Cvetličarji postavljajo šopek 1.200 belih vrtnic na vhod v Neverland v pričakovanju pogreba. Foto: EPA
Po drugih informacijah pa naj bi zvezdnika pokopali na pokopališču Forest Lawn v Los Angelesu. Foto: EPA
V Neverlandu in pred hišo v Los Angelesu se zbira mlado in staro. Foto: EPA
V Neverlandu so novinarske ekipe že pripravljene na medijski dogodek leta. Foto: EPA
V torek so se Michaela spomnili tudi v harlemskem gledališču Apollo, kjer je z brati v skupini Jackson 5 leta 1967 zmagal na amaterskem tekmovanju. Foto: EPA
Kje bo pokopan Jackson?

Čeprav se je družina Jackson odločila, da bodo najmlajšega brata in sina prepeljali na ranč Neverland, se to ne bo zgodilo. Po poročanju LA Timesa namreč oblasti temu niso naklonjene zaradi varnostnih razlogov, saj bi bila ozka hribovita pot nabito polna z avtomobili. Kot primernejša lokacija se zdaj omenja košarkarška dvorana Lakersov, pri čemer se mestne oblasti že bojijo za varnost na dogodku.

Oporoka: Skrb za otroke prepušča materi
Sicer je bila v sredo v Los Angelesu odprta Jacksonova oporoka iz leta 2002, v kateri skrb za otroke prepušča materi Katherine, sodišče pa ji je odobrilo začasno skrbništvo najmanj do 6. julija, ko bo spet novo zaslišanje.

Jackson za seboj ni pustil veliko gotovine, ampak predvsem delež v glasbenem katalogu, ki si ga deli z družbo Sony in je danes ocenjen na okrog 390 milijonov dolarjev. Tiskovna agencija AP je raziskala premoženje in ugotovila, da naj bi imel Jackson leta 2007 okrog 700.000 dolarjev gotovine in 331 milijonov dolarjev dolga. Dolg ni bila težava, ker je Jackson dobival zaradi kataloga na leto 11 milijonov dolarjev, pogodba pa je bila podpisana do leta 2011.

Kaj bo z Neverlandom?
V zapuščini je ostal tudi že omenjeni ranč Neverland, vreden okrog 33 milijonov dolarjev, pa še za okrog 20 milijonov dolarjev avtomobilov in drugih stvari. Jackson je posest kupil pri 29 letih na vrhuncu slave in ga poimenoval po mitski deželi Petra Pana, kjer otroci nikoli ne zrastejo.

A ranč bi skoraj izgubil lani, ker je zamudil s plačevanjem obrokov za 24,5 milijona dolarjev vredno posojilo. Rešil ga je šele nepremičninski mogotec Tom Barrack, ki je med drugim tudi lastnik Las Vegas Hiltona in večine sardniske Costa smeralda. Posest je zdaj v lasti družbe Colony Capital LLC, v kateri so kot partnerji nastopali Barrack, Thome Thome, Jackson pa je bil nekdanji upravljavec.

Ena izmed nepotrjenih informacij, ki krožijo, pa je, da naj bi Jacksona v četrtek vozili po Los Angelesu v stekleni krsti s konjsko vprego. Jacksonovo truplo naj bi na ranč prepeljali v četrtek, na ogled pa bo od petka. Barrack je sosedom poslal pisno obvestilo, naj se pripravijo na "globalno dramo velikih razsežnosti".

Nekaj se že gradi ....
Po poročanju Independenta naj bi na posest že prišlo veliko tovornjakov in traktorjev, pa tudi cementni mešalec. Tako Barrack kot družina Jackson naj bi namreč želeli Neverland spremeniti v kalifornijsko različico Gracelanda, torej posesti blizu Memphisa, kjer je živel Elvis Presley in kamor se še vedno zgrinjajo tisoči oboževalcev. A takšni načrti ne ugajajo vsem.

Tematski park na vinorodnem območju? Ne, hvala!
Nekateri lokalni podjetniki iz bližnjega kraja Los Olivos s tisoč prebivalci so sicer navdušeni nad idejo ustvarjati novo globalno turistično destinacijo, prav tako pa tudi nekateri vodilni iz bližnje Santa Barbare.

A mnogi domačini so zgroženi, da bo področje postalo tematski park za vsakogar in so že pripravljeni zadevo ustaviti na sodišču, češ da ranč leži na odličnem vinorodnem področju, kar bi uničilo tudi pridelek.

Vrstijo se vprašanja o starševstvu otrok
Sicer pa oporoka ne omenja matere dveh Jacksonovih starejših otrok Debbie Rowe, s katero ni bil poročen, na dan pa so spet prišla ugibanja, da Jackson ni biološki oče Michaela mlajšega in Paris. Pravi oče naj bi bil po poročanju opravljive revije Us Weekly dermatolog z Beverly Hillsa Arnold Klein, pri katerem je bila Roweova nekaj časa zaposlena. Kleinov odvetnik ni ne zanikal in ne potrdil novice, odvetnik Roweove pa je novico zanikal in zatrdil, da je biološki oče res Jackson.

Identiteta matere najmlajšega otroka Princa Michaela, starega 7 let, pa uradno ni znana. Urednik opravljive spletne strani TMZ Harvey Levin je dejal, da bo zgodba o Michaelu Jacksonu še nekaj časa trajala in postala še "večja".

Vedno več teorij zarote
Sprožajo se tudi vprašanja o njegovi smrti. Obdukcija je pokazala, da mu je odpovedalo srce, toksikološki testi pa bodo na voljo šele čez nekaj tednov. Medtem pa seveda nastajajo plodna tla za teorije zarote. Odvetnik družine Jackson Brian Oxman trdi, da se je glasbenik bal, da ga skuša nekdo ubiti, med drugim zaradi glasbenega kataloga.

Medicinska sestra Cherilyn Lee, ki mu je svetovala glede prehrane, pravi, da jo je štiri dni pred smrtjo poklical po telefonu in govoril, da je ena polovica njegovega telesa vroča, druga pa mrzla, in sestra je posumila, da mu je nekdo dal pomirjevala, za katera je menda prej neuspešno prosil.

Jacko znova na vrhu lestvic
Sicer pa so se Jacksonovi albumi začeli po smrti na veliko prodajati. V zadnjem tednu so prodali več glasbenih albumov kot prej v celotnem letu 2009. Samo v ZDA v 440.000 izvodih, pri čemer so se najbolje prodajali albumi "Number Ones", "Essential Michael Jackson" in "Thriller". Šele na četrtem mestu preteklega tedna je zadnji album skupine The Black Eyed Peas. S svetovnega spleta pa je glasbo snelo okrog 2,3 milijona ljudi.

V Gledališču Apollo znova odmeval Thriller
Oboževalci so v torek v New Yorku napolnili gledališče Apollo v Harlemu in počastili umrlega z vrtenjem njegove glasbe in poslušanjem govorov ter gledanjem filmov o njegovem življenju.

Spominsko rajanje je trajalo šest ur, sicer pa so se ljudje pred gledališčem začeli zbirati že od preteklega četrtka. Jackson je namreč tam leta 1967 z brati v skupini Jackson 5 zmagal na amaterskem tekmovanju, nazadnje pa je bil tam leta 2002, ko je Billu Clintonu pomagal zbirati denar za demokratsko stranko.

Jackson 5 namesto Michaela v Areni O2 v Londonu
Skupina Jackson 5 naj bi se zdaj znova zbrala, sicer v pomanjkljivi sestavi, in nastopila v Londonu namesto koncertov umrlega brata, ki so bili napovedani od 8. do 28. julija v dvorani O2. Jermaineu, Titu, Jackieju in Marlonu se bo pridružila tudi mlajša sestra Janet. Promotor koncerta Randy Phillips je za televizijo Sky povedal, da načrtujejo koncert ali koncerte v spomin na pokojnega.

Torej: Kje bo pogreb?
Kljub vsemu pa še vedno ni dokončno jasno, kje bodo zvezdnika tudi pokopali. Družina bi se seveda odločila za Neverland, a morajo za to pridobiti ustrezna dovoljenja mestnih oblasti Sante Barbare.

Kje bo pokopan Jackson?