Izurjen lokostrelec Robin Hood zbere okoli sebe druščino 'veselih mož', tolpo neverjetnih smrtonosnih spretnosti, s katerimi se znajde v središču političnega dogajanja ob koncu 12. stoletja. Možje se odločijo preprečiti krvavo državljansko vojno in Angliji povrniti staro slavo. Foto: Kolosej
Izurjen lokostrelec Robin Hood zbere okoli sebe druščino 'veselih mož', tolpo neverjetnih smrtonosnih spretnosti, s katerimi se znajde v središču političnega dogajanja ob koncu 12. stoletja. Možje se odločijo preprečiti krvavo državljansko vojno in Angliji povrniti staro slavo. Foto: Kolosej
Robin Hood
Filmske kritike niso najbolj prepričale bitke in lokostrelske spretnosti Robina Hooda, ampak kot srce filma navajajo kemijo med mečujočim se Crowom in feminilno Blanchettovo. Foto: Kolosej
Kevin Costner
Skoraj 20 let po tem, ko je v vlogi princa tatov navduševal Kevin Costner (film je takrat režiral Kevin Reynolds), je lok v roko vzel 46-letni Avstralec Russell Crowe.

Pravzaprav Robin Hood v različici Ridleyja Scotta ni nič kaj podoben lokostrelcu iz Sherwoodskega gozda, kakršnega smo vajeni, ugotavljajo kritiki, ki so imeli prvi priložnost videti najnovejši filmski spektakel. Ta bo v sredo odprl filmski festival v Cannesu, dan zatem pa preplavil sporede svetovnih kinematografov, tudi slovenskih.
Režiser, ki je za svoj novi 'zgodovinski' spektakel znova angažiral gladiatorja, s katerim je osvojil oskarja za najboljši film, se je odločil srednjeveško zgodbo povedati s povsem novega zornega kota. Scenarij je zaupal trojici, ki so jo sestavljali Brian Helgeland, Ethan Reiff in Cyrus Voris, in zdi se, da so si ti Robina Hooda sposodili le za izhodišče.
46-letni Crowe se tokrat podaja v angleško zgodovino, v čas, ko se 12. stoletje prevesi v 13. Pri tem se mu v vlogi ljubljene lady Marian pridružuje Cate Blanchett, poleg 'vilinke' pa nastopajo v filmu še William Hurt, Max von Sydow in Mark Strong. Ravno ljubezenska zgodba med Robinom in Marion naj bi držala film skupaj, srednjeveško mečevanje in Robinovo natančno lokostrelsko oko pa po mnenju kritikov poskrbita, da 140 minut mine, kot bi mignil.
Robin Hood po scottovsko
Zgodba je torej delno vsem dobro poznana, delno začinjena z novimi podrobnostmi. V središču je nihče drug kot Robin Longstride, natančen lokostrelec, ki mu ni para. Služi v vojski Riharda Levjesrčnega, medtem ko se prek francoskega ozemlja vrača s tretjega križarskega pohoda. Na poti sreča možakarje, ki bodo pozneje postali njegovi 'veseli možje', a to je tudi pot, na kateri pred njegovimi očmi ubijejo kralja (igra ga Danny Huston) in plemiča, čigar identiteto prevzame, da bi se vrnil v domačo deželo.
Odloči se, da bo mrtvečev meč vrnil njegovi družini v Nottinghamu. Tam sreča plemičevega starega očeta, sira Walterja Loxleyka (Max von Sydow), in njegovo snaho Marion. Walter Robinu predlaga, da ohrani sinovo identiteto, saj bi, če bi se razvedelo o njegovi smrti, družina izgubila zemljo. Poleg tega pa naj bi starec poznal resnico o Robinovem očetu, o spominu, ki ga junak že od otroštva tlači v pozabo.
Medtem je Nottinghamu zavladal pokvarjeni tiranski šerif, ki deželo siromaši z neusmiljeno visokimi davki. Robin v upanju, da bi rešil vasi in pridobil roko lady Marion, ki dvomi o namenih tega križarja iz gozda, zbere tolpo, katere smrtonosne spretnosti so primerljive le z njihovo željo po življenju.
Sprehod po zgodovini filmskega Robina Hooda
Scott v filmu pokaže izjemen smisel za prikaz časa srednjeveških gradov, jezdecev, spopadov, mečevanja in smrtonosnih puščic, ki letijo proti svojim tarčam. Nekaj podobnega so v preteklosti poskušali doseči že številni režiserji, svoje lokostrelske spretnosti pa je dokazovalo ravno toliko igralcev. Nekaj najbolj slavnih, vključno z eno najstarejših ekranizacij zgodbe iz leta 1922, si oglejte v spodnjih videoposnetkih.