Angleži so Beatlom zvesti: nanje ne pozabijo v nobenem pregledu svoje pop kulture. Foto: EPA
Angleži so Beatlom zvesti: nanje ne pozabijo v nobenem pregledu svoje pop kulture. Foto: EPA
Christina Aguilera
Christina Aguilera: nekateri jo sovražijo, drugi jo imajo radi, le redkokdo ostane ravnodušen. Foto: EPA

Radijska postaja Radio 2 je svoje poslušalce povprašala, katerih 12 mesecev se je v zgodovino glasbe vpisalo z največjimi črkami, in izkazalo se je, da se Angleži z največjo nostalgijo spominjajo časa, ko so njihovi pevci zavzeli Ameriko. The Beatles so izdali Sgt Pepper's Lonely Hearts Club Band, The Rolling Stones in Pink Floyd pa so na ameriških lestvicah pometali s konkurenco: 1967 je postalo znano kot Poletje ljubezni.

Ko so Britanci vladali glasbenemu svetu ...
Glasovanje pa ni potekalo v znamenju miroljubne hipijevske ljubezni, ki je vladala 1967 – nasprotno so se hladnokrvni Angleži precej razvneli, ko je voditelj oddaje neprevidno izjavil, da bi leto 1967 morali izbrisati iz analov glasbene zgodovine, to pa zato, ker je glasba iz filma Moje pesmi, moje sanje kar trinajst tednov kraljevala na vrhu najrazličnejših lestvic. Ogorčeni poslušalci so ga opomnili, da je bilo to tudi leto, ko so Jimi Hendrix in The Who navdušili 20-tisočglavo množico na festivalu v kalifornijskem Montereyu.

V spomin sta se ljudem vtisnili tudi letnici 1957 (ko je na prizorišču eksplodiral rokenrol) ter 1973, ko je luč sveta ugledala legendarna plošča dark Side Of The Moon zasedbe Pink Floyd.

Druga plat medalje
Seveda ni šlo tudi brez antimedalj: od najslabšega leta v zgodovini glasbe še ni preteklo mnogo vode pod mostom, se strinjajo Britanci. 1999, ki je minilo v znamenju Britney Spears, Christine Aguilera in Eminema, bi bilo po mnenju večine najbolje kar pozabiti. Ne glede na to, da si je tisto poletje večina sveta prepevala Genie in a Bottle ali pa Baby, One More Time, glede na to, kateri svetlolaski je bil pač kdo bolj naklonjen.