Čeprav AC/DC (na fotografiji pevec Brian Johnson in kitarist Angus Young) veljajo za pionirje heavy metala in hard rocka, svojo glasbo sami označujejo kot -  rock'n'roll. Foto: EPA
Čeprav AC/DC (na fotografiji pevec Brian Johnson in kitarist Angus Young) veljajo za pionirje heavy metala in hard rocka, svojo glasbo sami označujejo kot - rock'n'roll. Foto: EPA

Skupina je oktobra letos po osmih letih izdala novi studijski album Black Ice, na katerem je 15 novih pesmi, si prislužila nominacijo za grammyja in za začetek prihodnjega leta napovedala veliko turnejo, ki pa je tako rekoč že razprodana.

Dunajski koncert bo na stadionu Ernst Happel, ki sprejme 50.000 ljudi. Junija letos je bil na njem finale evropskega prvenstva v nogometu.

Prodali že 200 milijonov plošč
AC/DC so nastali leta 1973 v Sydneyju, med njihove največje uspešnice štejejo skladbe Let There Be Rock, Whole Lotta Rosie in Highway to Hell. Skupina je znana po predirnem vokalu Briana Johnsona - nasledil je prvega pevca Bona Scotta, ki je leta 1980 umrl zaradi zastrupitve z alkoholom - in razločnih rifih glavnega kitarista Angusa Younga, ki je na koncertih oblečen v deško šolsko uniformo - srajco s kravato, jopič in kratke hlače.

Skupina je prodala okrog 200 milijonov albumov po vsem svetu, največji uspeh je dosegla s ploščo Back in Black (1980), saj so samo v ZDA prodali 22 milijonov primerkov.

A. K.