Alicia Keys si je postavila visoke ideale. Foto: Keep A Child Alive
Alicia Keys si je postavila visoke ideale. Foto: Keep A Child Alive
Bono Vox
Bono se je v intervjuju za BBC javno obvezal, da bo preostanek življenja namenil predvsem boju za človekove pravice. Foto: Reuters

Od torka dalje bo v spletni glasbeni trgovini iTunes mogoče kupiti single Don’t Give Up (Africa) (Ne obupaj (Afrika)), ki sta jo Bono in Alicia prvič skupaj zapela že novembra v New Yorku, na dobrodelnem srečanju Black Ball. Gre za priredbo pesmi, ki sta jo leta 1986 posnela Peter Gabriel in Kate Bush, leta 1993 pa še Sinead O'Connor in Willie Nelson.

Ves zaslužek od prodaje pesmi bo šel v blagajno dobrodelne organizacije Keep A Child Alive (Ohranite otroka pri življenju), ki bolnike z aidsom ali virusom HIV oskrbuje z zdravili. V svojih akcijah ljudi opozarjajo, da človeško življenje lahko reši že en dolar na dan, kar je manj, kolikor povprečen Američan zapravi za jutranjo kavo.

Prijetno in koristno
Alicia Keys, ki je postala ambasadorka organizacije po svetu, je na tiskovni konferenci izjavila, da celoten projekt razume “kot svoje poslanstvo in kot strast”. Tudi svojega priložnostnega glasbenega sodelavca kar ni mogla prehvaliti: “Rada imam to pesem in obožujem Bona. Globoko spoštujem njegovo prizadevanje za pomoč Afriki in to, da svoj vpliv uporablja za višje cilje. Upam, da bom sama kdaj dosegla vsaj polovico toliko kot on.”

Pevka je prepričana, da je aids največja težava, s katero se človeštvo spopada, tudi zato, ker skrb za najšibkejše predstavnike lastne vrste kaže, kakšno bitje je človek po svojem bistvu. Poziva ljudi, naj se zavedo, kakšna človeška katastrofa se dogaja na črni celini in “priskočijo na pomoč materi Afriki”.