Brazilci so bili pripravljeni v vrstah čakati debele ure. Foto: Reuters
Brazilci so bili pripravljeni v vrstah čakati debele ure. Foto: Reuters
Bono Vox v svojem elementu
Turneja Vertigo je pri marsikaterem oboževalcu res povzročila malce vrtoglavice. Foto: EPA
Na stadionu Morumbi v Sao Paulu z nezasedenimi sedeži ne bodo imeli težav.
Na vrhu je samotno.
The Edge ustvarja le, dokler se lahko še izpopolnjuje. Foto: EPA

V Braziliji je v ponedeljek vrvelo – kri pa so ljudem po žilah poslali rockerji iz precej hladnejše Irske. Ljudje, ki so na žgočem soncu več kot dvanajst ur čakali, da bi se dokopali do vstopnic za koncert U2, so proti večeru začeli izgubljati živce. Vse več policijskih enot je bilo v polni pripravljenosti, in čeprav je bilo več manjših “izpadov”, možem postave ni bilo treba posredovati v nobenem hujšem incidentu.

"Kuhinja" v rokah velikih podjetnikov
Skupina bo v Sao Paulu, na nogometnem stadionu Morumbi v okviru turneje Vertigo nastopila 20. februarja. Organizatorji koncerta so pri prodaji vstopnic povezali z verigo veleblagovnic Pao de Acucar in francoskih igralnic Guichard-Perrachon. Do tako želenih kart je bilo tako mogoče priti le v desetih trgovinskih centrih v Sao Paulu in dveh v Riu de Janeiru. Vrste pred njimi so se začele viti že v nedeljo okrog polnoči; ko so se trgovine končno odprle, so vstopnice v večini primerov prodajali pri eni sami blagajni, ki je zaradi prevelike obremenjenosti kaj kmalu odpovedala. Organizatorji so se za splošni nered in zmedo že opravičili in obljubili, da bo skupina na istem mestu naslednji dan odigrala še en koncert.

U2, (malce tudi) samooklicani glasniki miru in borci za pomoč državam v razvoju, so bili v zadnjem času deležni številnih kritik zaradi preveč zasoljenih cen vstopnic za koncerte. V Braziliji so najcenejše – tiste za študente – na primer stale 200 realov (okrog 75 ameriških dolarjev), kar je dve tretjini brazilske minimalne plače.

Glasbeno vnemo Brazilcev so podcenjevali
Paulo Pompilio, predstavnik Pao de Acucar, je potrdil očitno resnico, da je bilo zanimanje za karte precej večje, kot so pričakovali: “Na voljo je bilo 73 tisoč vstopnic, na prodajnih mestih se jih je pojavilo vsaj 100 tisoč, večinoma pa so kupovali po deset kart vsak (takšna je bila zgornja meja).”

Dobrota je sirota
Napeto čakanje se je zapletlo tudi zato, ker se Brazilci praviloma držijo načela, da starejše, nosečnice in bolnike med dolgimi čakanji spuščajo naprej. Tukaj se je njihova dobronamernost izrodila, tako da je bilo pred vhodi v trgovine ujetih kar nekaj precej obnemoglih starejših občanov in na prvi pogled in verjetno tudi v resnici zdravih mladih ljudi na berglah.

Odnehaj, ko si na vrhuncu?
Vse glasnejše pa so tudi govorice, da se bodo U2 nemara v kratkem dokončno poslovili od koncertnih odrov. Rockerji, ki se počasi približujejo zadnji etapi naporne turneje Vertigo (nedavno so ji zaradi izjemnega povpraševanja dodali še nekaj datumov), so prepričani, da so v tem trenutku v vrhunskem stanju koncertne pripravljenosti. Kitarist The Edge je v nekem intervjuju izjavil, da bi v tem trenutku z lahkoto prenehal nastopati, ker ima občutek, da se ne morejo več preseči.