Marko Munih je za praznovanje izbral tudi novo delo Lojzeta Lebiča. Foto: Cankarjev dom
Marko Munih je za praznovanje izbral tudi novo delo Lojzeta Lebiča. Foto: Cankarjev dom
Simfonični orkester RTV Slovenija
Leta 1999 je Munih postal stalni dirigent Simfoničnega orkestra RTV Slovenija. Foto: RTV SLO

Na odru je ob tej priložnosti pod Munihovo taktirko nastopil simfonični orkester RTV Slovenija, prisluhniti pa bo mogoče tudi pianistki Dubravki Tomšič Srebotnjak, mezzosopranistki Barbari Jernejčič, basbaritonistu Marku Finku in APZ-ju Tone Tomšič z dirigentko Uršo Lah. Program koncerta vsebuje Beethovnovi deli Uvertura Egmont v f-molu, op. 84 ter Koncert za klavir in orkester št. 5, ponudili pa bodo tudi povsem novo delo Lojzeta Lebiča Zgodbe/Fables, kantata za solista, zbor in orkester.

Pri nastajanju Lebičeve koncertne kantate, ki je nastala iz petih bolj glasbeno kot vsebinsko povezanih zgodb (Flatterie, Avarice, Dvom, Ljubezen in Sanje), je skladatelj črpal iz starofrancoskega izvirnika in poezije Janeza Menarta.

Od orkestra do zbora
Marko Munih, ki že več kot pet desetletij sooblikuje glasbeno življenje na Slovenskem, se je rodil leta 1936 v Mostu na Soči. Kot dirigent se je izoblikoval pri Danilu Švari na Akademiji za glasbo v Ljubljani, znanje pa je izpopolnjeval tudi kot asistent Lovra von Matačiča v Frankfurtu. Med letoma 1963 in 1971 je deloval kot stalni dirigent orkestra Slovenske filharmonije, kot dirigent APZ-ja Tone Tomšič pa se je predstavljal med letoma 1965 in 1975.

Priznanja za dolgotrajno ustvarjanje
Leta 1973 je nastopil kot dirigent komornega zbora RTV Ljubljana, šest let kasneje pa je postal glavni urednik glasbenega programa Radia Slovenija, kjer je to funkcijo opravljal do leta 1995. Leta 1999 je nastopil kot stalni dirigent Simfoničnega orkestra RTV Slovenija. Marko Munih je tudi redni član žirij na domačih in mednarodnih zborovskih tekmovanjih. Za svoje delo je prejel številne nagrade, med katerimi je dvakratna nagrada Prešernovega sklada, Betettova nagrada in častni znak svobode Republike Slovenije za dolgoletno delo v glasbeni dejavnosti.