Izkupiček nocojšnjega koncerta bodo namenili Ukrajinski humanitarni fundaciji, so sporočili iz operne hiše.

Staatsoper Unter den Linden (Državna opera na aveniji Pod lipami). Foto: Wikipedia
Staatsoper Unter den Linden (Državna opera na aveniji Pod lipami). Foto: Wikipedia

Po pisanju nemške tiskovne agencije DPA se bosta koncerta udeležila tudi predsednica Evropske centralne banke Christine Lagarde in predsednik nemške Bundesbanke Joachim Nagel. Po informacijah DPA-ja naj bi obe instituciji prispevali donaciji. Koncert bo prenašala tudi nemška televizija in pozivala k donacijam za humanitarno pomoč.

Na sporedu bo tudi ukrajinska himna, ki temelji na pesmi Pavla Čubinskega z naslovom v dobesednem prevodu Ukrajina še ni propadla, glasbo pa je napisal Mihail Verbicki. Na sporedu bosta tudi simfoniji Franza Schuberta in Ludwiga van Beethovna.

Vodstvo in zaposleni v Državni operi so "zgroženi, šokirani in globoko zaskrbljeni zaradi vojne, ki jo je ruska vlada sprožila proti Ukrajini", so sporočilo povzeli pri DPA-ju.

Stopimo skupaj za Ukrajino

RTV Slovenija pa v sodelovanju z Rdečim križem in Karitasom pripravlja dobrodelni koncert za pomoč beguncem – Stopimo skupaj za Ukrajino. Dobrodelni koncert, ki bo potekal v družbi Simfoničnega orkestra RTV Slovenija in slovenskih glasbenih ustvarjalcev, bo v torek, 8. marca, ob 20.10 na programih Radia Slovenija, spletnem portalu rtvslo.si in 1. programu Televizije Slovenija.

Voditelja: Bernarda Žarn in Igor E. Bergant. Telefonske številke za zbiranje sredstev bodo aktivne v času predvajanja koncerta, 8. marca, ob 20.10 in ponovitve v sredo, 9. marca, ob 13.00 na 2. programu Televizije Slovenija.