Fatoumata Diawara, večkratna nominiranka za grammyja. Foto: EPA
Fatoumata Diawara, večkratna nominiranka za grammyja. Foto: EPA

Organizatorji pravijo, da so, tako kot mnogi organizatorji festivalov in koncertov, ugotovili, da že objavljenega programa 36. mednarodnega festivala Druga godba maja ne bodo mogli izvesti. Zato so se skupaj s koproducentoma, Kinom Šiška in Cankarjevim domom (CD), odločili, da izvedejo štiri koncertne večere med 27. avgustom in 8. novembrom. Nekateri izvajalci ostajajo v programu, drugi pa bodo počakali na novo priložnost, zelo verjetno v prihodnjem letu.

Kot piše na njihovi spletni strani, bo festival odprla malijska pevka in kitaristka Fatoumata Diawara v Kinu Šiška. Ta bo občinstvu Druge godbe prestavila svoj novi album Fenfo. Večkratna nominiranka za grammyja uživa sloves najpopularnejše glasbenice nove generacije z afriške celine, razlagajo organizatorji festivala.

Snemala je z Bobbyjem Womackom in Herbiejem Hancockom, nastopila je na Glastonburyju in drugih pomembnejših večjih festivalih ter izvedla turnejo s kubanskim pianistom Robertom Fonsecom. Če koncert takrat ne bo izvedljiv, so pripravili rezervni termin 4. decembra v Kinu Šiška.

Dva albuma premierno
Drugi koncertni večer bo 11. septembra v Klubu CD-ja, na njem pa se bodo zvrstili trije koncerti. Svoji plošči bosta premierno predstavili domači zasedbi, Uršula Ramoveš in Fantje iz Jazbecove grape ter duo Tomaž Hostnik in Matija Krečič, nastopila pa bo še francoska skupina San Salvador.

Španska pevka Silvia Perez Cruz. Foto: EPA
Španska pevka Silvia Perez Cruz. Foto: EPA

S tretjim koncertnim večerom, 22. septembra v CD, se bo v Ljubljano vrnila španska pevka Silvia Perez Cruz, tokrat z novim albumom oziroma projektom Drama, dialogom med glasbo in drugimi umetniškimi disciplinami.

Program festivala bo 8. novembra v Kinu Šiška sklenil finski harmonikar Kimmo Pohjonen, prav tako že gost Druge godbe, tokrat v družbi organista v projektu Ultra Organ, so napovedali organizatorji.