S koncerta v Ljubljani. Foto: Igor Pavkovič
S koncerta v Ljubljani. Foto: Igor Pavkovič
Vsestranska glasbenika. Foto: Igor Pavkovič
V orbito slavnih glasbenikov so ju izstrelile bele krvne celice. Foto: Dallas Records

Jack in Meg White cenita minimalizem, kar se kaže tudi na njunih ploščah, ki jih izdajata od leta 1999. Glasba, ki jo ustvarjata zgolj z glasom, kitaro, bobni in klavirjem, je zmes folka, bluesa, garažnega rock'n'rolla, heavy metala in melodij broadwayskih muzikalov. Na turneji, v sklopu katere sta nastopila tudi v Ljubljani, glasbenika predstavljata predvsem svoj zadnji izdelek Get Behind Me Satan, izvajata pa tudi glasbo s prejšnjih albumov White Blood Cells in Elephant.

Rock'n'rol je lahko zelo preprost ...
Skupino sta kitarist, pianist in pevec Jack White ter bobnarka in pevka Meg ustanovila leta 1997 v Detroitu, njun glavni namen pa naj bi bil svetu predstaviti, kako preprost, a hkrati učinkovit je lahko rokenrol. Jack je imel že precej izkušenj s sodelovanjem v drugih glasbenih zasedbah, ko se je odločil ustanoviti skupino po lastnem okusu - brez bas kitare. Glasbo, ki je nastala v tako minimalistični zasedbi, sta najprej predstavljala po različnih klubih v Detroitu, leta 1999 pa sta izdala prvi singel Let’s Shake Hands.

Svetovna slava po zaslugi belih krvnih celic
Njun izdelek so slišali pri založbi Sympathy for the Record Industry, pri kateri sta Whitova izdala svoja prva glasbena albuma. Po prvencu The White Stripes sta se podala na turnejo, na kateri sta nastopala s skupinama The Pavement in The Sleater- Kinney. Že njun drugi izdelek, White Blood Cells, pa jima je prinesel svetovno slavo. Eden od najbolj cenjenih britanskih DJ-ev John Peel ju je po pomenu za razvoj glasbe primerjal z Jimmyjem Hendrixom in skupino Sex Pistols, slavo pa so jima peli tudi glasbeni kritiki, mediji in občinstvo.

Glasbenika, ki vodita novi val
V novi val rokenrola so The White Stripes zapeljale pesmi, kot so Hotel Yorba, Dead Leaves And The Dirty Ground, Fell In Love With A Girl, Seven Nation Army in I Don’t Know What To Do With Myself, ki so duo s skupinama The Hives in The Strokes definirale kot vodilne predstavnike te glasbene zvrsti. Za svoje delo sta prejela številne nagrade, med drugim Detroit Music Award, Jack je za svoje producentske dosežke prejel grammyja, pozornost MTV-jevcev pa je zbudil njun video za pesem Fell In Love With A Girl, ki je bil nominiran za tri nagrade.

Brat in sestra? Zakonca?
Od njunih začetkov se okrog Jacka in Meg pletejo ugibanja, kakšno je njuno razmerje, saj sta radovedneže vznemirjala z dvomljivimi trditvami, iz katerih se je dalo sklepati na njun zakonski odnos ali bratsko-sestrske vezi. Kasneje se je izkazalo, da sta bila edina člana skupine nekaj let poročena. Medijsko podobo sta si ustvarjala tudi z dodelano zunanjo podobo, saj sta od začetkov nastopala oblečena v rdečo in belo.

Ogrevanje v Zagrebu
Za ljubljanski nastop sta se nekdanja zakonca, ki sta tudi s snemanjem svojega zadnjega albuma v domačem studiu namesto v kateri od velikih založb dokazala, da kakovost ni odvisna od moderne tehnologije in velikih finančnih sredstev, ogrevala na različnih festivalih po Evropi. Med drugim sta nastopila na Glastonburyju v Veliki Britaniji in festivalu Rock for People na Češkem, dan pred ljubljanskih občinstvom pa sta glasbenika zabavala zagrebškega.