Irci so o človekovih pravicah govorili tudi v Braziliji. Foto: EPA
Irci so o človekovih pravicah govorili tudi v Braziliji. Foto: EPA
U2 med Brazilci
Prav nad vsemi besedami Ircev Brazilci niso bili navdušeni. Foto: EPA

Približno 70.000 oboževalcev večinoma srednjega in višjega sloja je v ponedeljek napolnilo stadion Morumbi, na katerem so prisluhnili največjim uspešnicam Ircev in idejam, ki jih imajo o že omenjenih temah. Med pesmijo Miss Sarajevo so se na velikem zaslonu na odru vrteli odseki iz Deklaracije o človekovih pravicah, medtem ko je med pesmijo Pride Bono zbrani množici na srce položil, da Martin Luther King ni sanjal le ameriških sanj, ampak sanje vse Amerike, tudi Latinske.

Bono ima rad karneval
Bono je med koncertom popihal na dušo poslušalcem z besedami, da ljubi Brazilijo in brazilski karneval, saj se na njem vsi zgnetejo skupaj, revni in bogati, stari in mladi, levo in desno politično usmerjeni. "Tudi da bi premagali revščino, moramo biti skupaj in delati skupaj," je poslušalcem položil na srce znani borec za končanje revščine in za odpravo dolga najrevnejšim državam. Brazilija ima resne težave s celo vrsto človekovih pravic, od nasilnega obnašanja policije do spolnih zlorab, poleg tega pa prav v Brazliji seva eden največjih prepadov med revnimi in bogatimi.

Brazilci niso vsega vzeli za čisto zlato
Vse, kar so politično dejavni Irci izjavili, pa ni bilo deležno navdušenega odziva. Ko so omenili Argentino, je bila iz občinstva slišati precej neodobravanja, nekateri pa so s z vzkliki neodobravanja oglasili tudi, ko sta se na zaslonu pojavili sliki brazilskega predsednika Luiza Inacie Lule in njegovega ameriškega kolega Georgea Busha. Prvi je v svoji državi vzpostavil kampanjo Pobreza Zero (Nič revščine), ki jo podpira tudi Bono; ta je prav z besedama Pobreza Zero tudi končal koncert.

Irci bodo na istem prizorišču nastopili še enkrat, nato pa bodo krenili v Čile in Argentino.