Big Band RTV Slovenija deluje že vse od leta 1945, ko ga je po imenom Plesni orkester radia Slovenije sestavil Bojan Adamič. Foto: Društvo slovenskih skladateljev
Big Band RTV Slovenija deluje že vse od leta 1945, ko ga je po imenom Plesni orkester radia Slovenije sestavil Bojan Adamič. Foto: Društvo slovenskih skladateljev
Jože Privšek je Big Band vodil od leta 1961 vse do svoje upokojitve, leta 1992.

Na tradicionalnem jesenskem koncertu v Cankarjevem domu se je Big Band RTV Slovenija predstavil s popolnoma novim programom, ki nosi naslov Koncert evropskega jazza. Skladbe, uvrščene v repertoar, so dela evropskih avtorjev, izmed katerih so nekateri nastopili tudi kot solisti.

Kot solisti so nastopili danski kontrabasist Mads Vinding, nizozemski pianist Anne Guus Teerhuis in mladi slovenski bobnar Kristijan Krajnčan. Poleg njih je na program uvrščena tudi skladba mlade pianistka Kaje Draksler, nekaj programa pa je prispeval Lojze Krajnčan, ki je orkestru tudi dirigiral.

Dolgoletno delovanje
Jazzovski orkester nacionalne radijske in televizijske hiše deluje neprekinjeno od leta 1945 in velja za eno najstarejših tovrstnih zasedb na svetu. Za njegove začetke je najbolj zaslužen dirigent in komponist Bojan Adamič, ki je sestavil orkester pod imenom Plesni orkester Radia Ljubljana (PORL) in ga vodil vse do začetka 60. let.

Leta 1961 pa je za dirigentsko palico prijel Jože Privšek in orkester popeljal v najvišji kakovostni razred; zanj je napisal številne aranžmaje, orkester pa je bil cenjen tudi zunaj slovenskih meja. V tem času se je PORL preimenoval v Big Band RTV Ljubljana, po osamosvojitvi Slovenije pa v Big Band RTV Slovenija. Po Privškovi upokojitvi leta 1992 je vodstvo prevzel Lojze Krajnčan, ki ga vodi še danes, ko je orkester močno pomlajen. Večina njegovih članov prihaja z džezovskih akademij v tujini, vsi pa veljajo za virtuoze na svojih inštrumentih.