Delo je nastalo na povabilo Slovenskega komornega glasbenega gledališča. Foto: SKGG
Delo je nastalo na povabilo Slovenskega komornega glasbenega gledališča. Foto: SKGG

Ob tem sta za izhodišče vzela tekst Milana Jesiha Govedina legendarno, ki jo je napisal za tržaško gledališče, a je bilo uprizorjeno le redko. V njej je parafraziral znano otroško zgodbo ameriškega pisatelja Munroja Leafa o bikcu Ferdinandu, ki se ni želel boriti, vendar je po spletu naključij tudi sam končal v bikoborski areni.

Jesihovo delo je moderna alegorična basen, v kateri živalski liki nestereotipno in življenjsko, duhovito in ponekod tudi sarkastično poosebljajo človeške značaje z mojstrsko rimanimi verzi. "Jesihovi junaki orwellovsko zrcalijo krutost sodobnega zahodnega sveta, ki pa ga različni značaji in generacije doživljajo vsaka po svoje," so zapisali v ljubljanski Operi.

Kot je povedal Ivanušič, so karakterji, ki jih nosijo živali, človeški, tako da je na odru mogoče gledati predvsem ljudi. V dramskem besedilu je sicer 19 likov, v noviteti pa nastopa sedem pevcev – igralcev –, ki odpojejo in odigrajo več vlog na sceni Jara Ješeta in v kostumih Anjane Pavlič. Kot pravita avtorja glasbe, sta želela ustvariti neke vrste filmsko glasbo, ki podpira vzdušje na odru.

V vlogah so se združili tako izkušeni pevci kot mladi pevec Blaž Stajnko. Nastopajo Katja Konvalinka, Inez Osina Ruez, Ireneja Nejka Čuk, Klemen Torkar, Rok Bavčar in Lovro Korošec. Predstava je polna akcije in hitrih menjav med vlogami, kar jim je predstavljalo poseben izziv. Spremljal jih bo komorni ansambel Slovenskega komornega glasbenega gledališča, v katerem so Petra Vidmar na tolkalih, flavtist Luka Mlejnik Železnik, pianist Tim Jančar, violončelistka Neža Verstovšek in pozavnist Tine Plahutnik. Glasbeno jih bo vodila Ana Erčulj.

Predstava bo na malem odru v tretji kleti ljubljanske operne hiše premierno zaživela danes, na sporedu pa bo še v četrtek in petek. V tem prostoru je Slovensko komorno glasbeno gledališče že nastopalo – pred leti so tam pripravili zgodbo o Ani Frank. Po besedah predsednice društva Katje Konvalinka, ki v predstavi tudi nastopa, se trudijo, da bi prikazovali kar najbolj raznolike žanre.

Nana Forte in Jure Ivanušič sta do zdaj ustvarila več glasbeno-gledaliških del, med drugim glasbeno igro Zvezda in srce po naročilu Festivala Maribor, muzikal Obuti maček za Slovensko mladinsko gledališče ter scensko glasbo h gledališkim predstavam Pedenjped v Trstu, Pijani v Zagrebu in Robin Hood v Celju.

Kabaretna opera Španska vas