Norveški dirigent Ragnar Rasmussen je umetniški vodja uveljavljenega norveškega zbora Vocal Nord, s katerim je osvojil vrsto mednarodnih nagrad. Foto:
Norveški dirigent Ragnar Rasmussen je umetniški vodja uveljavljenega norveškega zbora Vocal Nord, s katerim je osvojil vrsto mednarodnih nagrad. Foto:
Simfoniki RTV Slovenija
3. koncertni večer Simfoničnega orkestra RTV Slovenija bo v znamenju sodobne glasbe za vokal in orkester. Foto: RTV SLO

3. koncertni večer Simfoničnega orkestra RTV Slovenija, ki se je odvijal v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma je bil posvečen sodobni glasbi za vokal in orkester. Na koncertu je pod dirigentsko taktirko Norvežana Ragnarja Rasmussena nastopil Simfonični orkester RTV Slovenija, na odru pa so se mu pridružili še glasbena solista Vasilij Meljnikov (violina) in Igor Mitrovič (violončelo), sopranistka Zinovia - Maria Zafeiriadou ter Akademski pevski zbor Tone Tomšič z dirigentko Uršo Lah.

Kantata z ledenega severa
Na repertoarju posvečenem sodobni glasbi za vokal in orkester je bila izvajana kantata za sopran, violončelo, mešani zbor in orkester Gozd resničnosti (Wirklicher Wald) osrednjega norveškega skladatelja druge polovice 20. stoletja Arneja Nordheima, ki se je uveljavil kot mojster sodobnega zvoka, norveško glasbo pa je odprl mednarodnim glasbenim tokovom. Kantato po pesniških besedilih Rainerja Marie Rilkeja, ki jih je Nordheim prepletel z odlomki izvirnega hebrejskega besedila iz Jobove knjige, je izvedel Akademski pevski zbor Toneta Tomšiča.

Živahni Concerto grosso
Drugi del koncerta je zaznamoval živahni Concerto grosso št. 2 za violino, violončelo in orkester enega klasikov sodobne ruske glasbe Alfreda Šnitkeja. Kot solista sta nastopila koncertni mojster orkestra violinist Vasilij Meljnikov in prvi violončelist Igor Mitrovič.