Fergie s singlom London Bridge je britansko prestolnico popeljala na vrh prestižne ameriške lestvice. Foto: EPA
Fergie s singlom London Bridge je britansko prestolnico popeljala na vrh prestižne ameriške lestvice. Foto: EPA
Bi bil uspeh še slajši, če bi Londonu slavo prinesel britanski glasbenik? Foto: RTV SLO

Londonu je to čast prinesla Američanka Stacy Ann Ferguson, bolj znana kot Fergie.



Lizbona, Pariz in Kalkuta
London je na vrhu omenjene lestvice prehitelo pet mest, ki ne ležijo v ZDA. Leta 1956 je Bilboardovi lestvici nekaj tednov vladala skladba Lisbon Antigua, ki jo je izvajal Nelson Riddle. Naslednji je bil na vrsti Pariz. Na vrh je prišel po zaslugi Lesa Baxterja in skladbe Poor People of Paris. Leta 1961 je čast doletela indijsko velemesto Kalkuta - Lawrence Welk je bil s skladbo Calcutta na vrhu tri tedne. Zanimivo pa je, da so bile vse tri skladbe inštrumentalne.

Britanski pohod je začel Winchester
No, leta 1966 so končno napočili boljši časi za Britance. Mesto Winchester na jugu Anglije, ki je bilo v 10. in 11. stoletju celo angleška prestolnica, je med nesmrtne ponesla skupina New Vaudeville Band s pesmijo Winchester Cathedral. Leta 1980 so Britanci udarili drugič. Paul McCartney je razveselil Škote, ko je vrh Billboarda dosegel s pesmijo Coming Up (Live at Glasgow). In potem je minilo še 26 dolgih let, da se je na prvem mestu končno znašel London.

Na vrhu tudi West End
London pa je prehitela tudi londonska četrt West End, ko je duet Pet Shop Boys prepeval o dekletih z zahodnega konca, zelo blizu cilja pa je bila tudi londonska ulica Baker Street - Gerry Rafferty je s pesmijo Baker Street prišel na drugo mesto prestižne Billboardove lestvice.