Otvoritvena slovesnosti je minila v znamenju počastitve velikega škofa, kulturnika in narodnega buditelja, blaženega Antona Martina Slomška. Foto: MMC RTV SLO
Otvoritvena slovesnosti je minila v znamenju počastitve velikega škofa, kulturnika in narodnega buditelja, blaženega Antona Martina Slomška. Foto: MMC RTV SLO
Festival Maribor
Festival Maribor se je razvil iz festivala baročne glasbe, ki ga je Koncertna poslovalnica Narodnega doma Maribor začela prirejati že leta 1963. S spremenjenim konceptom in novim imenom Glasbeni september je festival pod umetniškim vodstvom pianista in profesorja Janka Šetinca prvič potekal leta 1994, lani pa so mu nadeli današnje ime. Foto: Spletna stran festivala
Festival Maribor
Sklepni del festivala bo dramatičen: 13. septembra bo v Stolni cerkvi zazvenel Bachov Pasijon po Janezu, njegova najrazkošnejša, malodane 'operna' kompozicija. Foto: Spletna stran festivala
Mariborski festival in Slomškova proslava

Letošnji festivalski koncerti prinašajo vse od baročne do sodobne glasbe, ob tem pa bodo obiskovalci, kot napovedujejo organizatorji, z ljudskim pevcem Dannyjem Spoonerjem odkrivali glasbene korenine Irske in Avstralije, s kitaristom Vlatkom Stefanovskim zaplesali makedonsko kolo in z avstralskim fotografom Jonom Frankom drzno jezdili na valovih glasbeno-filmskega projekta Musica Surfica.
Začelo se je v SNG Maribor: Orkester Slovenske Filharmonije je z Mahlerjevo prvo simfonijo nastopil pod taktirko enega najobetavnejših evropskih dirigentov, Juraja Valčuhe in z enim najbolj priznanih violočelistov vseh časov, Aleksandrom Rudinom; ta je skupaj z umetniškim vodjem festivala Richardom Tognettijem nastopil kot solist v Brahmsovem Dvojnem koncertu.
V znamenju Antona Martina Slomška
S tem se je odvil osrednji koncert ob Slomškovem letu. Ob tej priložnosti je premier Borut Pahor med drugim povedal, da pozna zgodovina različne oblikovalce časa. Tako so po njegovih besedah eni pozneje rojenim navdih, drugi zgled, tretji svarilo, nekateri tudi vse to hkrati, zgolj posameznikom pa je dano, da so njihova dejanja in načrti ljudem prihodnosti ne le nasledstvo, temveč tudi živa dediščina.

"Čeprav je bil Slomšek v slovenskem življenju veliki pobudnik, se nikoli ni gnal za kakršnimkoli prvenstvom. Prav nasprotno, kadar je mogel, je - skromen, kot je bil - opozarjal na svoje predhodnike," je dejal Pahor in spomnil na to, da je Slomšek leta 1862 kot prvi katoliški škof poudaril izjemne zasluge Primoža Trubarja, Jurija Dalmatina in Adama Bohoriča za Slovence in s tem opomnil, da je v reformatorjih ne glede na verske ločnice, ki so bile nekoč vzrok za boleče delitve, videl "spomina vredne ustvarjalce velike tradicije".

Premier je poudaril še dejstvo, da je Slomšek ob skrbi za širjenje in poglabljanje vere prispeval tudi k višji izobrazbeni in vzgojni ravni prebivalstva, zlasti ko je z moralno in finančno pomočjo sodeloval pri ustanavljanju Mohorjeve družbe.

Visoko zastavljeni cilji
Na festivalu bodo nastopili nekateri svetovno znani solisti in vidni slovenski izvajalci. Rezidenčni orkester festivala pa bodo po lansk Camerati Salzburg sestavili najvidnejši člani orkestrov Slovenske filharmonije, Simfoničnega orkestra RTV Slovenije ter orkestrov SNG Maribor ter SNG Opera in balet Ljubljana. Kot menijo organizatorji, je festivalu uspelo združiti modrost in izkušnje z novim in svežim ter ponuditi prepletanje in medsebojno oplajanje različnih kultur, tradicij, umetniških izrazov in dosežkov.

Umetniški vodja festivala Richard Tognetti, ki je to nalogo opravljal že lani, prinaša v slovensko festivalsko sfero svež veter. Kot navajajo organizatorji, virtuozni violinist in vodja priznanega Avstralskega komornega orkestra slovi po svojem neutrudnem in neustrašnem raziskovanju glasbene (po)ustvarjalnosti.

Za vsak okus nekaj
V okviru programa festivala bodo matineje pod imenom Jutranje refleksije namenjene komorni glasbi, popoldanske koncerte bodo popestrili z instumenti, netipičnimi za klasično glasbo, večerni koncerti pa bodo namenjeni biserom klasične glasbe, interaktivnim projektom in združevanju klasične glasbe z glasbeno dediščino vseh delov sveta. Hkrati pripravljavci Festivala Maribor napovedujejo tudi obilico družabnih dogodkov in spremljevalnih prireditev.

Mariborski festival in Slomškova proslava