Damon Albarn mora pri sebi vedno imeti koledar. Pri toliko projektih bi zlahka pozabil, s katerim projektom se mora ukvarjati kateri dan. Foto: EPA
Damon Albarn mora pri sebi vedno imeti koledar. Pri toliko projektih bi zlahka pozabil, s katerim projektom se mora ukvarjati kateri dan. Foto: EPA
Terry Gilliam

Takrat si ni nihče mislil, da bo Albarn nekoč postal eden slogovno najbolj raznovrstnih britanskih glasbenikov. V ognju ima kar šest projektov. Vodenje skupin Blur in Gorillaz Albarnu mu že dolgo ni bilo dovolj. Pred kratkim je bil tako na sporedu prvi koncert Albarnove nove skupine, ki nima imena, izdala pa je album The Good, the Bad and the Queen.



Na letalo za Alžir
Le dan po koncertu v londonski dvorani Roundhouse je Damon Albarn odpotoval v Alžirijo, kjer je tri dni kot producent "obdeloval" posnetke alžirske skupine El Gusto. Skupina bo naslednji album izdala ravno pri zgoraj omenjeni Albarnovi založbi. Tako imenovana World Music je Albarna zasvojila že pred nekaj leti, ko se je povezal z etnoglasbeniki iz Malija. Posledica tega sodelovanja je bil album Mali Music, ki je izšel leta 2002. V ta čas segajo tudi korenine Albarnovega sodelovanja s Tonyjem Allenom, v Nigeriji rojenim skladateljem in bobnarjem.

Kitajska opera in humor v slogu Monthy Pythona
Letos se je Damon Albarn priključil dvema za popglasbenika še bolj nenavadnima projektoma. Do decembra mora dokočati glasbo za predstavo Monkey: Journey to the West, ki povzema tradicionalno kitajsko zgodbo, ki je bila prvič izdana v devetdesetih letih 16. stoletja, torej v obdobju vladavine dinastijie Ming. Predstava bo sledila tradiciji kitajskega gledališča, zato bo zelo zanimivo slišati, koliko kitajske glasbene tradicije je v partituro vnesel Damon Albarn. Zadnji projekt pa je Damona Albarna povezal s Terryjem Gilliamom, članom skupine komikov Monty Python. Skupaj ustvarjata film o Albarnovi skupini Gorillaz.