Damon Albarn v zadnjih letih niza vedno nove projekte. Foto: EPA
Damon Albarn v zadnjih letih niza vedno nove projekte. Foto: EPA
Paul Simonon (desno) in Joe Strummer
Britanke so v času delovanja skupine The Clash Simonona razglasile za enega najlepših Britancev.
Delo Paula Simonona
Paul Simonon se je po razpadu Clashev posvetil slikanju.

Tokrat ne gre za animirano skupino, z njim bodo ustvarjali basist Paul Simonon (The Clash), kitarist Simon Tong (Verve) in bobnar Tony Allen. Prvi singel bo na radijske postaje prispel oktobra. Na začetku prihodnjega leta pa se bo na tržišču pojavil njihov prvi studijski album, ki bo govoril o Londonu.

Vrnitev 'izgubljenega' basista
Najzanimivejši član nove Albarnove zasedbe je morda basist Paul Simonon, za katerega bi lahko malo hudomušno pristavili, da se vrača k londonski tematiki. Že skupina The Clash je London omenjala v svoji znameniti uspešnici z apokaliptično tematiko, London Calling, o Londonu pa je govorila tudi prva pesem, ki jo je pri skupini The Clash odpel Simonon, ki je sicer mikrofon prepuščal glavnemu pevcu Joeju Strummerju in Micku Jonesu.

Pesem, ki jo imamo v mislih in za katero je Simonon napisal tako glasbo kot tudi besedilo, je seveda Guns of Brixton. Skladba je poustvarjala umirjen reggae, ki je tedaj vedno bolj navduševal mlade Britance, besedilo pa je govorilo o nevarnem življenju v londonskem predmestju Brixton, v katerem sta bila tedaj kriminal in nasilje vsakdanja pojava.

Bas je zamenjal za čopič
Po zatonu skupine The Clash je Paul Simonon nekaj časa sicer deloval v skupini Havana 3 A.M., a zasedba ni nikoli dosegla večjega uspeha. Simonon se je raje posvetil slikanju in kot likovni umetnik je dosegel precej uspehov. Tudi zato je novica o njegovi pridružitvi novemu projektu Damona Albarna še toliko zanimivejša.

Omenimo pa še drugega člana skupine Gorillaz. Tudi Dan "The Automator" Nakamura ne sedi križem rok, kot producent sodeluje pri nastajanju novega projekta skupine Little Barrie.