V Evropi ima zborovsko petje zelo dolgo tradicijo, izjemna pa je zavezanost tej v Sloveniji, kjer je dejavnih članov pevskih zborov več kot 50.000. Na fotografiji moški pevski zbor Val iz Ljubljane, ki bo v petek odprl tekmovanje Naša pesem. Foto: Sylvain Guichard
V Evropi ima zborovsko petje zelo dolgo tradicijo, izjemna pa je zavezanost tej v Sloveniji, kjer je dejavnih članov pevskih zborov več kot 50.000. Na fotografiji moški pevski zbor Val iz Ljubljane, ki bo v petek odprl tekmovanje Naša pesem. Foto: Sylvain Guichard
Sofia Vocalensemble s Švedske
Finale za veliko zborovsko nagrado Evrope je zelo zahtevno tekmovanje, saj mora vsak zbor pripraviti štiri različne programe oziroma več kot uro glasbe. Foto: JSKD
Ateneo de Manila Colege Glee Club s Filipinov
Na finalu se bodo pomerili zbori iz Japonske, Švedske, Ukrajine in Filipinov. Foto: JSKD

Na enem najzahtevnejših in najprestižnejših mednarodnih zborovskih tekmovanj bodo nastopili zbori iz Japonske, Filipinov, Švedske in Ukrajine, 'zborovski vikend' pa bo v petek ob 20.00 odprl nastop moškega pevskega zbora Val in s tem uvedel tudi 22. slovensko zborovsko tekmovanje Naša pesem.
"Na tem tekmovanju se resnično pomerijo vrhunski zbori z vsega sveta," je poudaril Matija Varl iz Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti (JSKD), ki prireja to tekmovanje. Gre za zelo zahtevno tekmovanje, pojasnjuje, saj mora vsak zbor pripraviti štiri različne programe oziroma več kot uro glasbe. Poleg tega so številni predizbori, v finale pa pridejo le zmagovalci vseh tekmovanj Zveze na veliko zborovsko nagrado Evrope leto prej. Ta so lani potekala v Sloveniji, Bolgariji, Franciji, Italiji in Španiji.
Maribor, ki je član zveze od leta 2008, bo gostil mešane odrasle zbore Sofia Vocalensemble s Švedske, Ateneo de Manila Colege Glee Club s Filipinov, Harmonia Ensemble ter Vox Gaudiosa iz Japonske in Oreya iz Ukrajine. Zasedbe štejejo od 22 do 39 pevcev, kar skupno znaša okoli 160 ljudi.
Zborovsko petje je v razmahu po vsem svetu
Letošnji program bo v primerjavi s prejšnjimi bolj eksotičen. Po besedah programske vodje festivala Mihele Jagodic še nikoli prej ni sodelovalo toliko zborov zunaj Evrope. "Tekmovanja za veliko zborovsko nagrado Evrope so namreč odprta za zbore z vsega sveta. V Evropi ima zborovsko petje zelo dolgo tradicijo, trenutno pa je v razmahu po vsem svetu, še posebej v Aziji," pojasnjuje.

Več o mednarodnem zborovskem tekmovanju najdete tukaj.

Vstopnice za finale, ki bo v nedeljo popoldne v dvorani Union, so že pošle, tisti, ki jih niso uspeli dobiti, pa bodo lahko dogodek spremljali v neposrednem prenosu na valovih tretjega programa Radia Slovenija.
Veliki zmagovalec znan v nedeljo
Na Naši pesmi se bo pomerilo 22 slovenskih odraslih zborov s skupno okoli 850 pevci. Zmagovalce bo izbrala žirija v sestavi Martina Batič, Karmina Šilec, Andraž Hauptman, Enrique Azurza in Wilma ten Wolde, razglasili pa jih bodo v nedeljo pred začetkom finala za veliko zborovsko nagrado Evrope. Slednji je del programa Evropske prestolnice kulture in letos poteka pod pokroviteljstvom evropske komisarke za izobraževanje, kulturo, večjezičnost, mlade in šport Andrule Vasiliu.