Nika Prusnik in Nejc Poljanec. Foto: Radio Prvi/T. Ž.
Nika Prusnik in Nejc Poljanec. Foto: Radio Prvi/T. Ž.

Nika Prusnik Kardum je vsestranska umetnica; zanimajo jo gledališče, ples, poezija, glasba. Navdih za prve pesmi je poiskala v naravi; posebej pomenljivi zanjo so reka Kolpa, Ljubljansko barje in domači gozdovi. Vsebina njenih besedil je instinktivna in prvinska. Dotika se videnj boga ter narave, neizogibnosti, moči odrešenja in tudi spoprijemanja z lastno smrtnostjo in ranljivostjo.

Prva vrsta

Oddaja Prva vrsta je na sporedu vsak drugi torek ob 12.15, na Prvem programu Radia Slovenija. Vse pretekle oddaje so dostopne na tej povezavi.

Bratje Poljanec, Luka, Nejc in Jon, so Nikinim pesmim dodali še aranžmaje. Gre za mlade, a izkušene glasbenike, multiinstrumentaliste; Luka je študent tolkal, Nejc kompozicije, Jon pa kontrabasa. Prav tako kot Niki je tudi njim blizu narava. Delujejo v različnih zasedbah; Luka in Nejc sta v Prvi vrsti že nastopila s skupino Gugutke.

Navdih črpajo iz ljudske glasbene dediščine; poslušalca privedejo k naravi in veri.

Luka Poljanec. Foto: Radio Prvi/T. Ž.
Luka Poljanec. Foto: Radio Prvi/T. Ž.

Premierno so v radijskem etru predstavili šest skladb: Zora/Volkovi, Biblijo berem, Zimska, Belo, rdeče, črno, To noč in Le on. Avtorica vseh besedil in glasbe je Nika Prusnik, pod aranžma se podpisujejo Luka, Nejc in Jon Poljanec.

Nika Prusnik & bratje Poljanec
Nika Prusnik in bratje Poljanec