Je Angela Merkel zares navdušena nad Rolling Stonesi? Foto: EPA
Je Angela Merkel zares navdušena nad Rolling Stonesi? Foto: EPA
Rolling Stones
Rolling Stones niso nič kaj navdušeni nad potezo nemških politikov. Foto: Reuters

Stranka se je za pesem, katere besedilo v izvirniku ni prav nič primerno za politično himno, izbrala zaradi podobnosti med naslovom in imenom voditeljice stranke. Pesem Angie se tako razlega iz zvočnikov po koncu vsakega od promocijskih nastopov Angele Merkel, kandidatke krščanskih demokratov za prevzem kanclerskega mesta.

Stonesi niso navdušeni
Rockerji pa niso nič navdušeni nad potezo nemških politikov, saj jih ti niso niti vprašali za dovoljenje, ki jim ga Stonesi po lastnih besedah niti ne bi dali. Pred začetkom svoje velike svetovne turneje so tako britanski glasbeniki, ki jim vedno znova uspe razprodati koncertne dvorane in štadione, povedali: "Presenečeni smo, da nas niso vprašali za dovoljenje. Če pa bi nas, bi rekli ne."

Nihče ni kršil zakonov
Predstavnik stranke je že zavrnili vsa natolcevanja, da so si nezakonito "sposodili" verze znamenitih rockerjev, in dejal, da so se pred odločitvijo za uporabo pesmi posvetovali z agencijo Gema, nemškim uradom za regulacijo pravic za distribucijo avtorskih skladb. Gema naj bi ekipi Angele Merkel zagotovila, da stranka s predvajanjem pesmi na svojih shodih ne bo kršila prav nobenega zakonskega določila.

Nemška Krščanska demokratska unija pa ni prva stranka, ki želi volivce pritegniti z uporabo priljubljenih rockovskih melodij. Na zadnjih britanskih parlamentarnih volitvah so laburisti uporabili uspešnico skupine U2 Beautifull Day, leta 2000 pa so na konferenci britanskih konzervativcev uporabili pesem zasedbe Massive Attack Man Next Door.