Downtempo v slovensko prestolnico prinaša Francoz Kid Loco. Foto:
Downtempo v slovensko prestolnico prinaša Francoz Kid Loco. Foto:
Christian Fennesz
Festoval pomladi je že apirla napovedal nastop Christiana Fennesza. Foto: www.fennesz.com/Martin Savoie
V dvojcu Hexstatic se predstavljata Stuart Warren Hill in Robin Brunson.
Festival pomladi
Festival pomladi spremlja tudi Francosko-slovensko pomlad. Foto: Festival pomladi

Vrata je odprl Festival pomladi, "open air" festival elektronske glasbe in vizualnih umetnosti, ki bo do 25. maja s pestro ponudbo privabljal na Trg francoske revolucije.

Program festivala, ki ga organizira Kulturno društvo CodeEp, obsega dva velika koncerta in razstavo, vzporedno z dogajanjem Francosko-slovenske pomladi, pa pripravljajo še tradicionalne delavnice za najmlajše in Knjižnico pod krošnjami. Za uvod v festival je poskrbel nastop Fennesza in WoO-ja, ki sta se konec aprila predstavila v Stari elektrarni, kjer je za vizualno podobo poskrbel Beograjčan VJ Izvanredni Bob. Celotno dogajanje pa bosta dopolnila še dva klubska dogodka v K4.

Za uvod Kid Loco in Shatzi
Brezplačni del festivalskega programa je odprl prvi koncertni večer, na katerem se je predstavil eden najpomembnejših francoskih "downtempo" ustvarjalcev Kid Loco. Prisluhniti je bilo mogoče novemu glasbenemu materialu Shatzija, ogrevanje občinstva pa so zaupali domačima DJ-ema Mique in Pertz. Vizualni značaj večera je bilo delo VJ-i ekipe CodeSign Artworks.

Ustvarjanju Kid Loca bo nato mogoče prisluhniti še v Klubu K4, kjer bo na velikem odru potekal zadnji letošnji večer Lick.weed Grooves, kjer bo plošče sukala legenda britanskega drum'n'bassa DJ Zinc.

Pomlad na Francoskem vrtu
Prvi dan Festivala pomladi bo kar se da cvetličen, saj bo Trg francoske revolucije prerasel Francoski vrt, ki ga bo zasadila skupina ProstoRož. Trg, ki je običajno prekrit z avtomobili, nameravajo tako prekriti s zelenimi plastičnimi zabojniki, s katerimi bodo parkirišče preoblikovali v pravo pokrajino. Organizatorji so si vrt zamislili kot prostor, ki bo obiskovalce pritegnil k igri, posedanju, poslušanju glasbe, opazovanju, skrivanju, predvsem pa prepuščanju domišljiji.

Z urbano estetiko sodobne popkulture
Na osrednjem prizorišču se bo dogajanje nadaljevalo tudi 12. maja, ko bodo elektroniko, srečanje in akustične inštrumente prepletali Parižani UHT°. Predstavili se bodo še slovenski Ironic Tronic, DJ Zhe in Bakto, vizualna umetnost pa bo tokrat v rokah francoskega kolektiva Atypeaks. Prav ta je pripravil tudi razstavo 759, ki si jo bo od petka pa do konca festivala mogoče ogledati v Galeriji Vžigalica. Atypeaks, ki se predstavljajo kot značilni pripadniki Manovicheve "flash generacije", ki se ne obremenjuje z razlikovanjem med oblikovalcem in umetnikom, v svoje delo prinaša urbano estetiko sodobne popkulture.

Sklep v znamenju Hexstatica
Vrhunec festivala bodo prihranili za zadnji dan, ko se bo predstavil priljubljeni britanski dvojec Hexstatic. Njun avdiovizualni šov bo na posluh in ogled v K4, obeta pa se tudi predstavitev gradiva z njunega prihajajočega albuma When Robots Go Bad.

Knjižni molji bodo prišli na svoj račun med 16. in 18. majem, ko bo med 10.00 in 20.00 knjižna dela različnih zvrsti ponovno ponudila Knjižnica pod krošnjami. Ob tem so pripravili tudi delavnice za najmlajše.