Institute so nastopili tudi na koncertu za rešitev newyorškega kluba CGDB, ki je kljub temu padla v vodo. Foto: EPA
Institute so nastopili tudi na koncertu za rešitev newyorškega kluba CGDB, ki je kljub temu padla v vodo. Foto: EPA
Gavin večkrat zagrenjeno izjavi, da trdo delo očitno ni dovolj za uspeh. Foto: EPA

Gavin je s svojo novo skupino Institute septembra letos izdal prvi album, Distort Yourself, ki je glasbene kritike pustil bolj ali manj hladne. Obtožili so ga, da skuša “reciklirati” glasbo, ki jo je igral že s svojo prejšnjo zasedbo Bush. Rossdale, ki na koncertih z Institute resnično igra tudi uspešnice iz svojega “prejšnjega življenja”, se brani, da so bili Bush pomemben del njegovega življenja, ki ga še ni pripravljen čisto pustiti za seboj.

Bush, ki so razpadli pred štirimi leti, so se v glasbeno zgodovino vpisali v zlatem obdobju alternativnega rocka, kjer so pred desetimi leti smernice narekovali Nirvana, Soundgarden in Pearl Jam. Skupina je, vse dokler v glasbeni industriji ni zavladal hiphop, prva mesta lestvic zasedala s singli, kakršni so bili Everything Zen, Glycerine in Machinehead.

Spet na začetku
Institute, za katere večino skladb piše Gavin, so morali svojo turnejo zastaviti bolj skromno. Kitarist Chris Traynor, basist Cache Tolman, bobnar Charlie Walker in Rossdale nastopajo večinoma po klubih, že kmalu pa bodo dobili priliko, da se izkažejo pred resnično veliko publiko. Decembra bodo Institute namreč nastopili kot predskupina U2, za kar je Gavin sicer hvaležen, vseeno pa dodaja, da je “dosti bolj zabavno, kadar si ti tisti, zaradi katerega so ljudje prišli na koncert”.

Noče biti "gospod Stefani"
Gavin na namigovanja novinarjev, naj ženo Gwen poprosi za formulo za uspeh, odgovarja, da se drug drugemu ne vmešavata v glasbeno ustvarjanje. Zakonca sta trenutno vsak na svoji turneji, zato se le redkokdaj vidita, zatrjujeta pa, da je v njunem zakonu vse v najlepšem redu.