Prince na tekmi NBA-ja v kalifornijskem Oaklandu. Fotografija je nastala prejšnji mesec. Foto: EPA
Prince na tekmi NBA-ja v kalifornijskem Oaklandu. Fotografija je nastala prejšnji mesec. Foto: EPA
Svet žaluje za Princeom, ki se je leta 1958 rodil kot Prince Rogers Nelson. Foto: EPA
Klub First Avenue
Ljudje puščajo cvetje pred klubom First Avenue, ki ga je bilo mogoče videti v filmu Škrlatni dež. Foto: EPA

Sprva je bilo znano, da so v četrtek zjutraj v snemalnem studiu na posestvu Paisley Park v Minnesoti, ki je bilo v lasti Princea, našli mrtvo osebo. Jason Kamerud, namestnik šerifa v okrožju Carver, je za časopis Minneapolis Star Tribune povedal, da raziskujejo zadevo. Pevčeva tiskovna predstavnica Yvette Noel-Schure pa je nato potrdila, da so njegovo truplo našli zgodaj zjutraj po krajevnem času.

Bolnišnico zapustil po treh urah
Ameriški spletni portal TMZ, specializiran za zvezdnike, je poročal, da je bil v zadnjem obdobju šibkega zdravja in da je moralo pretekli petek njegovo zasebno letalo zasilno pristati v Illinoisu. Potem je bil krajši čas v zdravniški oskrbi. Ljudje, ki so mu bili blizu, so prav tako za TMZ izjavili, da je bil v bolnišnici zaradi gripe.

Po najnovejših informacijah TMZ-ja pa so Princea teden pred smrtjo v bolnišnici sprejeli zaradi prevelikega odmerka mamil. Zdravniki so mu svetovali, naj pod nadzorom ostane vsaj 24 ur, a je bolnišnico, ker ni dobil zasebne sobe, zapustil po treh urah.


"Svet z manj funka"
Ameriški predsednik Barack Obama je spomnil na vse glasbenikove talente in mojstrstvo v več žanrih. Bil je virtuozen instrumentalist in izjemen vodja skupine. Pretresen je tudi pevec Rolling Stonesov Mick Jagger. "Nadarjenost Princea je brezmejna. Bil je eden najizvirnejših in najbolj nadarjenih umetnikov zadnjih 30 let," je zapisal na Twitterju.

Svoje odzive in spomine nanj je z javnostjo delila množica zvezdnikov. Kraljica soula Aretha Franklin je Princea označila za resnično edinstvenega in hkrati izrazila prepričanje, da bo njegova glasba živela dalje. Glasbenik Nile Rodgers je na svojem profilu na Twitterju objavil posnetek s predlanskega festivala Essence v New Orleansu, kjer se mu je med izvajanjem Bowiejeve skladbe Let's Dance (Rodgers je kot producent sodeloval z Bowiejem pri njenem nastanku) Prince pridružil na odru.

Britanski glasbenik Boy George je tvitnil, da je to najslabši dan. "Prince R.I.P. Jočem!"

Igralec Samuel L. Jackson pa je zapisal: "Zlomljen sem! Britanski mediji poročajo, da je Prince mrtev?! Zares? Ogromna izguba za nas vse! Kakšen genij! Brez besed."


Vizionar in ogromen talent

"Pogrešam svojega brata," je tvitnil režiser Spike Lee, ki je med drugim pohvalil glasbenikov smisel za humor. Madonna, ki naj bi se v preteklosti s Princeom nekaj časa sestajala, pa je na svojem profilu na Instagramu objavila njuno skupno fotografijo in zapisala: "Spremenil je svet!! Pravi vizionar. Kakšna izguba. Potrta sem. To ni ljubezenska pesem."

Igralka Ellen DeGeneres pa je tvitnila, da je bil briljanten in večji od življenja. "Kako žalosten dan."Britanska popskupina Duran Duran ga je označila "za ogromen talent, ki smo ga vsi oboževali,", njen pevec Simon Le Bon pa je zapisal: "Žalostne novice danes - Prince je odšel. Glasba je izgubila veliko osebnost. Svet z manj funka. Nočem verjeti." Ameriški raper MC Hammer je tvitnil, da je Prince odšel prezgodaj in da njegove smrti ni mogoče razumeti.

Prince, z rojstnim imenom Prince Rogers Nelson, je pod več umetniškimi imeni posnel 39 studijskih albumov. V svoji karieri je prodal več kot 100 milijonov nosilcev zvoka in prejel osem grammyjev in en zlati globus, vključili pa so ga tudi v dvorano slavnih rock'n'rolla. Glasbena revija Rolling Stone je Princea uvrstila na 27. mesto med sto največjimi umetniki vseh časov.


Posnetek s predlanskega festivala Essence v New Orleansu, kjer se je Nileu Rodgersu med izvajanjem Bowiejeve skladbe Let's Dance (Rodgers je kot producent sodeloval z Bowiejem pri njenem nastanku) Prince pridružil na odru.

Ob slovesu legendarnega Princea
Smrt Princea odmeva po svetu
Ob slovesu legendarnega Princea
Smrt Princea odmeva po svetu