Foto: Kino Šiška
Foto: Kino Šiška

Pred njo bo s svojimi intimnimi indiepesmimi nastopila domača glasbenica Dora Tomori.

Kot so zapisali v Kinu Šiška, je brezpredmetno lepiti žanrske oznake na delo oz. glasbeni izraz Mire Lu Kovacs. Rdeče niti njenega ustvarjanja so instrumentalna virtuoznost, izvirne kompozicije in intimno pripovedovanje zgodb, pa naj gre za njen prvi trio Schmieds Puls, popeksperimente zasedbe 5K HD ali grunge kitare skupine My Ugly Clementine. Večkrat nagrajena glasbenica se s svojim delikatnim vokalom in veščo kitarsko tehniko "preprosto zna dotakniti poslušalca tam, kjer čuti".

"Plošča predstavlja glasbeno zatočišče"
Na njenem soloprvencu je to še bolj v ospredju. Album What Else Can Break je nastal v njeni spalnici, v samoti koronskega zaprtja, zato ni čudno, da je prežet s spokojno bližino – a tudi z avtoričino bolečino v karantenskih časih. "Plošča predstavlja glasbeno zatočišče, v katerem se lahko vsak počuti varno, vendar ni preplašen. Nasprotno, težkih tem postpatriarhalne dobe se loti pogumno in iskreno, radikalno nežnost pa uporabi kot orodje upora," so zapisali v Kinu Šiška.

Mira Lu Kovacs v Kinu Šiška

O kantavtorici Dori Tomori pa so zapisali, da navkljub mladosti – ali pa prav zaradi nje – prepriča z iskrenim, intimnim glasbenim ustvarjanjem po vzoru Phoebe Bridgers, Julien Baker ali Lucy Dacus. V minimalističnih skladbah predeluje čustva in tegobe, ki bi jih pavšalno lahko pripisali generaciji Z, v resnici pa se dotikajo vseh nas, zlasti v zdajšnjih časih.