Antonin Corbjin: njegovo ime je neizbrisno povezano z velikani U2. Foto: Lars Ulrich
Antonin Corbjin: njegovo ime je neizbrisno povezano z velikani U2. Foto: Lars Ulrich
Jonathan Glazer
Jonathan Glazer: njegov razpon sega od odličnih reklam do glasbenih videospotov. Foto: Greg Williams
Mark Romanek
Mark Romanek: iz glasbenikov ustvarja ikone. Foto: Mark Romanek

Anton Corbijn, Jonathan Glazer, Mark Romanek in Stéphane Sednaoui so, vsak na svoj način, pustili neizbrisno sled v popularni kulturi, navsezadnje tudi v glasbenem svetu. Vsak od štirih DVD-jev bo predstavil po enega režiserja s pomočjo videospotov, intervjujev, še neobjavljenih posnetkov, prizorov "izza kulis" ter komentarjev njihovih sodelavcev in glasbenikov.

Vsak je zgodba zase
Anton Corbijn po 25 letih v glasbeni industriji med svoje "varovance" lahko šteje Metallico, U2, Depeche Mode, Nirvano, Nicka Cava in Travis. Corbijn, ki je na podlagi svojega dela z irskimi rockerji napisal tudi knjigo U2 & I, trenutno pripravlja filmski prvenec Control, ki bo pripovedoval o življenju in smrti Iana Curtisa iz zasedbe Joy Division.

Jonathan Glazer je eden najbolj priznanih britanskih ustvarjalcev duhovitih, drugačnih in zanimivih reklamnih oglasov. Ob tej priložnosti pa gre pozornost predvsem njegovim videospotom za zasedbe Radiohead, Blur, Jamiroquai in Massive Attack. Pred kratkim se je Jonathan predstavil tudi na velikem platnu, saj sta oba njegova filma – Sexy Beast in Birth (z Nicole Kidman) požela pohvalo kritikov.

Med znanimi "strankami" Marka Romaneka najdemo Linkin Park, Red Hot Chili Peppers, Audioslave, No Doubt, Janet Jackson, Becka, Madonno, R.E.M., Lennyja Kravitza, En Vogue in še koga. Njegovi videospoti so bili nagrajeni z MTV-nagradami, grammyji, Billboardovimi glasbenimi nagradami, nagradami Country Music Association in še kakšnim drugim priznanjem. na DVD-ju bomo lahko našli tudi dokumentarec Romanekian, v katerem igralci Ben Stiller, Chris Rock in Robin Williams razglabljajo o delu Marka Romaneka.

Stéphane Sednaoui je najprej delal kot modni fotograf, videospot Give It Away za skupino Red Hot Chili Peppers pa ga je usmeril k delu z glasbeniki. Svoje single so mu do zdaj zaupali Alanis Morrisette, U2, R.E.M., Neneh Cherry, Björk, Garbage, Tricky in drugi.

Temeljito dodelan koncept
Vsi štirje DVD-ji vsebujejo še knjižice s fotografijami, skicami, osnutki, scenariji, intervjuji, komentarji in drugim. Celoten projekt nadaljuje pot, ki jo je pred dvema letoma začrtala prva trojica - poklon Spiku Jonzu, Michelu Gondryju in Chrisu Cunninghamu. Prav presežki v svetu glasbenih videospotov namreč dokazujejo, da so meje med glasbo in filmom neredko zabrisane.