Festival Seviqc je znan po tem, da program svojih koncertov gosti na zanimivih, ekskluzivnih lokacijah. Na fotografiji je utrinek koncerta ob odprtju v Viteški dvorani gradu Brežice leta 2019. Foto: Seviqc Brežice
Festival Seviqc je znan po tem, da program svojih koncertov gosti na zanimivih, ekskluzivnih lokacijah. Na fotografiji je utrinek koncerta ob odprtju v Viteški dvorani gradu Brežice leta 2019. Foto: Seviqc Brežice

V Celju se začenja festival stare glasbe Seviqc, ki bo eden od programskih vrhuncev letošnjega Poletja v Celju. Na festivalu, ki bo potekal do 23. avgusta, bodo izvedli deset koncertov na različnih lokacijah: v stolni cerkvi svetega Danijela, Stari grofiji, Narodnem domu in glasbeni šoli, po besedah organizatorjev "stebrih kulturne dediščine v Celju", kjer festival letos prirejajo prvič.

Program festivala Seviqc

Celoten program letošnjega festivala Seviqc je na voljo na spletni strani festivala.

Deset koncertov v letošnjem programu stare glasbe
Festival bosta v stolni cerkvi svetega Danijela odprli violinistka Adriana Alcaide in čembalistka Ana Marija Krajnc, ki bosta na tem prizorišču 23. avgusta izvedli tudi sklepni koncert, so sporočili s celjske občine. V Stari grofiji bodo v sklopu festivala potekali trije dogodki, in sicer 13. avgusta koncert Ensemble Bastion, 19. avgusta bo nastopil Richard Boothby, 21. avgusta pa bodo lahko obiskovalci prisluhnili koncertu The Legacy of Bach, ki je posvečen mojstrskemu skladatelju Johannu Sebastianu Bachu.

V Glasbeni šoli Celje bo 11. avgusta na sporedu predstava OperArije, v Narodnem domu pa se bo 17. avgusta predstavil avstrijski ansambel Baroque Arabesque in predzadnji dan festivala, 22. avgusta, še argentinski ansambel Capilla del Sol. Vsi koncerti bodo imeli tudi t. i. festivalski predtakt, novost letošnjega festivala pa je Seviqc Camp – odprta vaja umetnikov, ki bodo nastopili v Celju.

Neposredni prenos dveh večerov festivala tudi na Programu Ars

Koncert Ensemble Bastion bo prenašal tudi Program Ars v torek, 13. avgusta, ob 19.30. Prav tako bo prenašal tudi koncert The Legacy of Bach (Bachovi odtisi), ki bo na sporedu 21. avgusta ob 19.30.

Program razvoja stare glasbe Seviqc v spodbudo stari glasbi
Program festivala Seviqc, ki je prvič potekal leta 1982 v Radovljici, pozneje pa več let v Brežicah, je danes v Sloveniji sinonim za staro glasbo in predstavlja enega pomembnejših kulturnih dogodkov tako v Sloveniji kot širše. V več kot štirih desetletjih je festival pridobil status vrhunske in visoko cenjene prireditve ter požel priznanja številnih umetnikov, producentov, strokovne kritike, poslovnega sveta in ljubiteljev glasbe.

Direktor zavoda Ars Ramovš Klemen Ramovš je za STA povedal, da glavnina njihovega uspeha leži v izjemnem razumevanju celjske občine in dobrodošlici okolja, v katero vstopajo. To po njegovih besedah ni le uspeh festivala in prispevka v razvoj mesta, ampak tudi premik v slovenski sceni stare glasbe, ki so jo začeli pred štirimi desetletji, in njenega položaja v mednarodnem merilu. Hkrati je podpora njihovim mladim talentom, ki so se posvetili stari glasbi, je dejal Ramovš.

Za celjskega župana Matijo Kovača festival Seviqc ni le praznik glasbe, temveč tudi pomemben dogodek, ki prispeva k ohranjanju in promociji stavbne in vizualne dediščine. Z velikim ponosom bodo letos ta mednarodno priznani festival prvič gostili v Celju. Mesto, bogato z zgodovino, bo obiskovalcem ponudilo priložnost, da doživijo čarobnost stare glasbe v resnično edinstvenih ambientih, je še dejal Kovač.