Koncerti potekajo na različnih lokacijah, v dvoranah in na prostem. Kar nekaj koncertov je tudi brezplačnih. Foto: EPA
Koncerti potekajo na različnih lokacijah, v dvoranah in na prostem. Kar nekaj koncertov je tudi brezplačnih. Foto: EPA
Montreux
Džezovski festival Montreux ni le dobra glasba, ampak dobra glasba v čudovitem okolju švicarskih Alp in Ženevskega jezera. Festival v prvih dveh julijskih tednih popolnoma zapolni vse mestne kotičke. Foto: EPA

Od začetkov, ko je je strasten džezovski oboževalec in vizionar Claude Nobs ustanovil festival, so namreč odre Montreuxa zavzeli vsi velikani od Milesa Davisa do Raya Charlesa, od Davida Bowieja do Princa. Čeprav džez predstavlja festivalsko jedro, so se vanj hitro integrirale tudi druge glasbene zvrsti.
Najuglednejša imena svetovne glasbe
Letošnji festival danes odpirata kitarista Carlos Santana in John McLaughlin s koncertom, na katerem bo mogoče prvič v živo prisluhniti skladbam z njunega prelomnega albuma "Love Devotion Surrender" iz leta 1973. Santana se z današnjim dnem še ne bo poslovil; v nedeljo se bo na odru pridružil bluzovskemu mojstru B. B. Kingu. V prvi polovici festivala bo nastopila tudi izjemna džezovska pevka Diana Krall.
Letošnji festival bo zaznamoval tudi 20-letnico smrti Milesa Davisa. Legendarnemu džezovskemu trobentaču in skladatelju bodo koncert posvetili Marcus Miller, Herbie Hancock in Wayne Shorter.
Glasba, ki uhaja džezovskim okvirom
Festival ob Ženevskem jezeru prinaša nastope obetajočih novincev, priljubljenih glasbenikov in legend, ki so že zaznamovale skoraj polstoletno zgodovino festivala. Med vrhunce po besedah organizatorjev sodijo še koncerti glasbenikov in zasedb, kot so Arcade Fire, Liza Minnelli, Ricky Martin, Aloe Blacc, Paul Simon, Sting, Mogwai, Mos Def in Bootsy Collins. Vrhunski bo tudi konec festivala, ki bo pripadel britanskim rockerjem. Te bo ob himnični "Smoke on The Water" pospremil tudi simfonični orkester.