Frontman zasedbe Robert Smith kiparjevo delo dobro pozna, navsezadnje je pokrovitelj manifestacije Dnevi Janeza Pirnata Nejašmića, ki vsako leto v spomin na kiparja poteka na Braču.

Novembra bo tako izšel 14. album zasedbe, zadnji 4:13 Dream je izšel leta 2008. Foto: EPA
Novembra bo tako izšel 14. album zasedbe, zadnji 4:13 Dream je izšel leta 2008. Foto: EPA

Teden dni po namigovanju je zdaj še uradno napovedan naslednji album britanske zasedbe. Njegov naslov bo Songs of a Lost World, izšel pa naj bi 1. novembra pri založbi Lost Music Limited. To bo 14. album skupine in prvi po 16 letih – nazadnje je leta 2008 izdala svoj 13. studijski album 4:13 Dream. Album so posneli v studiih Rockfield v Walesu, kot producenta ga podpisujeta Robert Smith in Paul Corkett.

Za vizualno podobo albuma in prvega singla je po Smithovem konceptu poskrbel Andy Vella. Na naslovnici je Pirnatov kip z naslovom Bagatelle iz leta 1975.

Iz videospota pesmi Alone. Foto: Youtube
Iz videospota pesmi Alone. Foto: Youtube

Uvod v nov album
Druge podrobnosti o albumu ostajajo za zdaj skrivnost, prisluhniti je mogoče le novi skladbi Alone, v kateri je ob značilni melanholični melodiji slišati glas Roberta Smitha. "Ta skladba je vstop v ploščo," je povedal Smith. "Takoj ko smo imeli posnet ta del, sem vedel, da gre za prvo pesem in cel album se mi je razjasnil. Dlje časa sem se mučil, da bi našel začetni verz za pravo uvodno pesem, pri tem pa se ukvarjal z idejo samote. V ozadju me je mučil občutek, ko sem nekako že vedel, kakšen naj bo uvodni verz ... Takoj ko smo končali snemanje, sem se spomnil na pesem Dregs angleškega pesnika Ernesta Dowsona in v tistem trenutku sem vedel, da sta pesem in album prava."

Vizualno podobo singla Alone in tudi albuma zaznamuje skulptura Janeza Pirnata (v spotu, ki spremlja skladbo, ga vidimo z vseh strani), pomembnega predstavnika slovenskega kiparstva 20. stoletja. Janez Pirnat se je leta 1932 rodil v Ljubljani, leta 2021 pa je v starosti 88 let umrl na hrvaškem otoku Brač. Tam je preživel zadnje desetletje življenja, poročen s kiparko Sandro Nejašmić Pirnat – po poroki si je dodal tudi njen priimek in je torej imenoval Janez Pirnat Nejašmić. Ustvaril je obsežen opus javne in male plastike, njegove spomenike najdemo na različnih koncih Slovenije in tudi Hrvaške. Posvečal pa se je tudi risanju in grafiki.

Zadnja leta na Braču
Bil je eden izmed umetnikov, ki so pripomogli k revitalizaciji istrskega kraja Grožnjan, takrat propadajočega mesteca, zdaj pa priljubljene slikovite turistične destinacije. Tam in na Siparju si je uredil drugi dom in kiparski atelje.

S Sandro Nejašmić sta se spoznala v koloniji na Otočcu. "Z Janom sva se začela družiti v času simpozija in toliko časa preživela skupaj v pogovorih, da so naju morali drugi iskati, ker jih je skrbelo, kje sva. Izmenjala sva si telefonski številki in kmalu me je poklical. Bila sem v sedmih nebesih, saj ga jaz ne bi poklicala, trpela bi in mislila nanj. Tako sva se začela klicati, si dopisovati, nato sva se srečala v Zagrebu, prišel je k meni na Brač. Naslednje leto sva bila malo tu, malo tam in nato sva se v juniju leta 2011 poročila v cerkvi sv. Blaža v Dubrovniku, nato pa civilno v Ljubljani. Vzela sem njegov priimek, on pa mojega in zdaj oba živiva v Postiri," se je leta 2021 umetnica spominjala za portal Express 24 ur.

Na Braču še danes prirejajo kiparju v spomin kiparsko kolonijo in druženje Dnevi Janeza Pirnata Nejašmića, katerega pokrovitelj je po poročanju Tportala prav Robert Smith, ki očitno pozna Pirnatovo delo.