Franz Ferdinand so v igri za mesto med nastopajočimi na Glastonburyju 2009. Foto: EPA
Franz Ferdinand so v igri za mesto med nastopajočimi na Glastonburyju 2009. Foto: EPA
Jarvis Cocker
Jarvis Cocker je šel svojo pot, ljudje pa so na Pulp kar malo pozabili. Foto: Reuters

Vsi, ki želite za festival, si lahko že zdaj za 50 funtov (nekaj manj kot 65 evrov) rezervirate svoj prostorček na festivalskem prizorišču, če ste popolnoma prepričani, da se boste festivala udeležili, pa lahko karto kupite za 175 funtov (okoli 227 evrov). Oglasil se je tudi že organizator festivala na kmetiji Worthy Farm pri kraju Pilton. Michael Eaves in njegova hči Emily Eaves sta napovedala, da bodo prvi nastopajoči razglašeni prav kmalu. Med njimi ne bo skupin Coldplay, The Rolling Stones in U2, zato pa so v igri Franz Ferdinand in The Ting Tings.

Navdušenje nad živopisnostjo občinstva
Prav mogoče je, da se bodo med glavnimi zvezdniki tudi letos znašli na Glastonburyju še vedno nekoliko prezirani nerockerji, kakršen je Jay-Z, ki je letos kot glavna zvezda vladal na Glastonburyju. Zakaj je mogoča ponovitev letošnjega scenarija? Preprosto zato, ker je Michaela Eavsa navdušilo raznovrstno občinstvo, ki se je prav zaradi vključitve hiphopa na program zbrala v Glastonburyju. K 'razbitju' strnjenih vrst rockerjev je nekoliko pripomogla tudi Amy Winehouse, med oboževalce katere se vpisujejo ljubitelji tako rekoč vseh glasbenih zvrsti. Podobno pa velja tudi za Leonarda Cohena, ki ta čas še vedno nastopa po Evropi in uspešno novači mlade privržence.

Spomin na leto 1998
Na tem mestu se velja ozreti v leto 1998, kajti Michael Eaves zatrjuje, da je bilo letošnje občinstvo najbolj raznovrstno v zadnjih desetih letih. Kdo je torej nastopal pred desetletjem? V Glastonbury se jih je največ podalo zaradi tedaj hiperpriljubljenih Blur, še zelo mladostnega Robbieja Williamsa in danes po krivici kar nekoliko pozabljenih Pulp, ki jih je tako dobro vodil na videz nekoliko shirani intelektualec Jarvis Cocker. Leto 1998 je bilo tudi povsem prvo, ko je število obiskovalcev preseglo magično številko 100.000. Za naslednjo izvedbo festivala je v prodaji 137.500 kart.