Ambasadorji vesti so postali vsi člani skupine U2. Foto: EPA
Ambasadorji vesti so postali vsi člani skupine U2. Foto: EPA
Vaclav Havel
U2 stopajo po poti, po kateri je hodil tudi Vaclav Havel. Foto: EPA

Generalna sekretarka človekoljubne organizacije Irene Khan je pohvalila skupino, ki deluje pod vodstvom zavzetega borca za človekove pravice Bona Voxa. Dejala je, da so njihova prizadevanja, kako glasbo povezati z bojem za človekove pravice in človeško dostojanstvo, nekaj novega in da so pri njih zelo vztrajni.

"Z glasbo navdihujejo mnoge, kot znajo opogumljati revne, nemočne in zatirane, ko govorijo v njihovem imenu," je dejala generalna sekretarka.

Po Havlovi poti
Ambasador vesti je priznanje, s katerim njegovi dobitniki promovirajo delo človekoljubnih organizacij. Za človekove pravice sta se s tem nazivom med drugim zavzemala že tudi prvi češki predsednik Vaclav Havel in nekdanja irska predsednica Mary Robinson. Častno priznanje so člani skupine prejeli na nacionalnem stadionu v Santiagu, ki so si ga izbrali zaradi njegovega simbolnega pomena. Na njem je bilo namreč v državnem prevratu, ki ga je vodil general Augusto Pinochet, ubitih precej ljudi.

Kitara za predsednika
Na stadionih zadnje tedne skupina preživi veliko časa, saj je na turneji po Južni Ameriki. Prejšnji teden so na dveh koncertih v Sao Paulu nastopili pred 150.000 poslušalci. Bono pa je izkoristil tudi priložnost in obiskal brazilskega predsednika Luiza Inacia Lulo da Silvo in mu podaril svojo kitaro, da bi jo prodali na dražbi in izkupiček namenili predsednikovemu programu Zero Hunger (Nič lakote).