Foto:
Foto:
Glasba iz filma Pod njenim oknom - slovenski prispevek na koncertu filmske glasbe

Koncert je postregel z glasbo iz filmov, kot so Vojna zvezd, Gospodar prstanov, Gladiator, Boter in Misija nemogoče. Z delom Alda Kumarja, ki ga je napisal za film Pod njenim oknom, pa izvajalci niso izpustili domače filmske glasbe. Glasbenike RTV Slovenija je vodil nemški dirigent, ki se je po začetnem navdušenju nad operami in operetami posvetil filmski glasbi, za katero je postal priznani specialist.

Spremljanje filma v živo
Imig bo Simfonični orkester RTV Slovenija vodil tudi 24. novembra na zaključni slovesnosti 15. ljubljanskega mednarodnega filmskega festivala. Na prireditvi bodo namreč simfoniki v živo spremljali nemi film Charlija Chaplina How to make movies. Sicer pa Imig kot svobodni umetnik sodeluje s številnimi evropskimi orkestri, med drugim z radijskim simfoničnim orkestrom v Saarbrücknu, radijskim orkestrom iz Münchna in nemškim filmskim orkestrom.

Svobodna interpretacija
Filmska glasba je pomemben del filmov že vse od prvih filmskih posnetkov, saj so orkestri dogajanje na filmskem traku že včasih spremljali v živo. Prave orkestre pa so si lahko privoščile le največje kinodvorane, ostale so se morale zadovoljiti s pianisti, ki pa niso preveč upoštevali partitur, ki so jih za filme napisali skladatelji.

Težave so bile odpravljene, ko je bil leta 1929 iznajden zvočni film. Sprva so se skladatelji zatekali k romantični glasbi skladateljev, kot sta Chopin in Čajkovski, kasneje pa so se osamosvojili, k čemur je še posebej pripomogel Max Steiner. Avstrijski pisatelj, ki je emigriral v ZDA, se je podpisal pod glasbo v filmih V vrtincu, Casablanca in King Kong.

Glasbeni oskarji
Glasba je zdaj pomemben del filmov, dokaz za to pa so oskarji, ki jih podeljujejo za glasbo v filmih, in na stotisoče prodanih albumov s filmsko glasbo. Na ljubljanskem koncertu, ki ga bo povezovala igralka in nedavna Ježkova nagrajenka Nataša Tič Ralijan, bodo glasbeniki zaigrali melodije iz kultnih tujih filmov in prvič tudi suito Alda Kumarja, ki jo je za današnji koncert priredil Milko Lazar.