Avstralsko-britanski pianist Jayson Gillham na posnetku iz leta 2016. Foto: Wikipedia
Avstralsko-britanski pianist Jayson Gillham na posnetku iz leta 2016. Foto: Wikipedia

Leta 1986 v Avstraliji rojeni Jayson Gillham, ki sicer živi v Londonu, je na nedeljskem nastopu z Melbournskim simfoničnim orkestrom (MSO) premierno predstavil delo Witness (Priča). Skladbo je sicer napisal avstralski skladatelj Connor D'Netto kot poklon palestinskemu novinarstvu, poroča BBC.

"MSO ne dopušča uporabe svojega odra kot platforme za izražanje osebnih stališč"
Pianist naj bi znova nastopil v četrtek, a so iz MSO-ja sporočili, da predelujejo program, potem ko je pianist napovedal skladbo z besedami o smrti več kot 100 novinarjev. Gillham je sicer na orkestrovi spletni strani označen kot "eden najboljših pianistov svoje generacije". Glasbenikov predstavnik je za ABC povedal, da ne bo komentiral odločitve o izključitvi iz programa "iz spoštovanja do MSO-ja in njegovega trenutnega odnosa z njimi".

Gillham je na nedeljskem koncertu v avditoriju Iwaki izvedel vrsto del, od Beethovna do Chopina. Skladba Witness je bila glede na izjavo MSO-ja dodana v zadnjem trenutku. Ob besedah, da je "v zadnjih 10 mesecih Izrael ubil več kot 100 palestinskih novinarjev," je Gillham dejal še, da je šlo za številne "ciljane umore uglednih novinarjev", ki so potovali v označenih novinarskih vozilih ali nosili novinarske jopiče. "Umor novinarjev je v mednarodnem pravu vojni zločin, storjen pa je v prizadevanju za preprečitev dokumentiranja in predvajanja vojnih zločinov v svetu," je dodal.

Od lanskega oktobra je bilo ubitih več kot 39.790 Palestincev. Po navedbah Odbora za zaščito novinarjev, neodvisne organizacije, ki spodbuja svobodo tiska, je bilo med njimi 113 novinarjev.

MSO je v sporočilu pokroviteljem dejal, da so jih Gillhamovi komentarji zaslepili in da jih je spravil v "težko situacijo. (...) "MSO ne dopušča uporabe svojega odra kot platforme za izražanje osebnih stališč," so zapisali. MSO je ob opravičilu za povzročeno "žalitev in stisko" sporočil še, da je Gillhama umaknil iz programa in bo kmalu obvestil stranke. V izjavi za lokalne medije je predstavnik orkestra dejal: "Gillhamove pripombe so presegle pristojnosti njegove pogodbe."

Janis Varufakis o MSO-ju: "Sramota za njegove brezhrbtenične direktorje"
Odločitev o izključitvi pianista iz programa odmeva tudi na družbenih omrežjih. Znani avstralski odvetnik Greg Barns je zapisal, da je odpoved Gillhamovega nastopa "resnično grozljiva". Nekdanji predsednik Sydneyjskega simfoničnega orkestra Leo Schofield pa je izjavil, da "bi moralo vodstvo MSO-ja od sramu pobesiti svojo kolektivno glavo".

Med drugim se je oglasil tudi grški ekonomist Janis Varufakis, ki je na družbenem omrežju X zapisal: "Melbournski simfonični orkester si ne zasluži nič drugega kot naš prezir. Zaradi preklica priznanega pianista, ker je skladbo posvetil padlim novinarjem v Gazi, je MSO postal sokrivec za genocid. Sramota za njegove brezhrbtenične direktorje."

Vojna med Izraelom in Gazo je tudi v Avstraliji pereče politično vprašanje, ki ga vse strani poskušajo skrbno obvladati. Tako kot drugje po svetu tudi tam protestirajo tako judovske kot muslimanske skupnosti, prav tako zaznavajo močan porast islamofobije in antisemitizma, še piše BBC.