Odpel je dva albuma in se 'izstrelil' v nesmrtnost. Foto:
Odpel je dva albuma in se 'izstrelil' v nesmrtnost. Foto:
New Order
New Order še niso pozabili svojega nekdanjega kolega. Foto: EPA
david Bowie
David Bowie bo zapel v spomin na Iana Curtisa. Foto: EPA

David Bowie, Roxy Music in Iggy Pop so namreč potrdili, da bodo sodelovali pri snemanju glasbe za film, v katerem bo režiser Anton Corbijn ovekovečil Iana Curtisa, pevca skupine Joy Division. Glasbo bodo seveda prispevali tudi nekdanji Curtisovi glasbeni kolegi, ki so po njegovi smrti ustanovili skupino New Order in tako od melanholičnega postpunka prešli k plesnemu elektropopu, ki se je izkazal za dolično izbiro, ki gre še danes dobro v promet.

Najprej je bila Varšava
Že pred zgoraj omenjeno trojico rekrutov Antona Corbijna pa so vključitev svojih glasbenih izdelkov v film dovolili Lou Reed ter člani punkovskih prvoborcev Sex Pistols in Buzzcocks. Poleg prispevkov Curtisovih sodobnikov bo soundtrack filma zapolnila tudi izvirna glasba skupine Joy Division ter njene predhodnice, skupine Warsaw. Warsaw pravzaprav ni bila predhodnica, ampak kar ista skupina, le da so se njeni člani konec leta 1977 odločili za preimenovanje. Bali so se namreč, da bi jih kdo utegnil zamenjati z londonskimi punkerji Warsaw Pakt.

Junak dezorientiranih najstnikov
Ian Curtis je, star komaj 23 let, naredil samomor in tako končal kariero ene najbolj obetavnih britanskih skupin na prehodu sedemdesetih v osemdeseta. Usoda, ki jo je napovedoval že s temačnimi besedili skladb skupine Joy Division, ga je nemudoma naredila za junaka zmedenih najstnikov, ki se niso znašli v razočaranem svetu, ter seveda tistih, ki so, zvesti tradiciji trpečih in nerazumljenih umetnikov, v melanholičnem in samodestruktivnem Curtisu našli vzor. Curtisova oseba je tako postala inspiracija za številne mlade pisce in glasbenike, kot vpliv na svoje delo pa sta Curtisa med drugim navajali tudi skupini The Cure in Nirvana.

Z dovoljenjem Deborah Curtis
Film Control bo nastal po knjižni predlogi Deborah Curtis, vdove Iana Curtisa, ki pri filmu sodeluje tudi kot soproducentka. Knjigo Deborah Curtis z naslovom Touching From a Distance je za potrebe filma predelal Matt Greenhalgh. Da bi ustvaril čim bolj verodostojen portret Iana Curtisa, se je Greenhalgh sešel z vsemi ljudmi, ki so pustili svojo sled v Curtisovem življenju. Med drugim se je pogovoril tudi z Annik Honore, ki je imela s Curtisom razmerje ravno v času njegove smrti in ki je do zdaj zavračala vsak pogovor o pokojniku. Glavno vlogo v filmu je ekipa Antona Corbijna namenila Samu Rileyju, pevcu skupine 1.000 Things, snemanje pa naj bi steklo julija.