Katedralo so že na otvoritvenem koncertu razprodali kultni Laibach v navezi z angleškimi Juno Reactor. Foto: MMC RTV SLO/Blaž Kosovel
Katedralo so že na otvoritvenem koncertu razprodali kultni Laibach v navezi z angleškimi Juno Reactor. Foto: MMC RTV SLO/Blaž Kosovel
Lollobrigida
V centru urbane kulture se že pripravljajo na novo sezono. 15. januarja jo bodo odprli hrvaško-slovenski Lollobrigida. Foto: Kino Šiška

Na več kot 50 javnih prireditvah, od tega je bila večina koncertnih, ki so se v Šiški zvrstile od odprtja 18. septembra (uradna otvoritev se je sicer za zaključeno javnost pripetila že 28. avgusta), so veliko dvorano, Katedralo, razprodali na otvoritvenem koncertu domači Laibach v navezi z angleškimi Juno Reactor, primorski Elvis Jackson, povratnik na sceni Dalaj Eegol alias Alien, ki je Katedralo tudi na koncertni ponovitvi spet skoraj razprodal, eden najboljših svetovnih basistov Marcus Miller in tretji del serijalke YU GO! z osrednjimi gosti Dubiozo Kolektivom.

Skupaj s še drugimi, seveda ne samo koncertnimi, dogodki so v novi center urbane kulture v treh mesecih privabili skoraj 30 tisoč obiskovalcev. Programsko najbolj bogat mesec je bil november z več kot 20 dogodki.

Pester program tudi v prihodnjem letu
Med večinoma koncertno ponudbo pa je kolektiv Kina Šiška z zunanjimi sodelavci poskrbel za programsko pestrost že v prvem letu. Tako smo bili lahko priča modni reviji, vizualnim, intermedijskim in plesnim dogodkom, tudi štirim tako fotografskim kot videorazstavam ter dvema delavnicama.

Programska raznolikost pa bo še bolj intenzivno označila delovanje Kina v prihodnjem letu. Že januarja se obetata najprej fotografska razstava Otroci Evrope ter razstava dokumentarnih fotografij projekta Darinka Novak, nadaljevale se bodo tolkalske delavnice kolektiva The Stroj, konec meseca pa bo zaznamoval dvodnevni festival stand-up komedije Panč. Pestro bo tudi v naslednjih mesecih, program se še konkretizira.

Začetek nove koncertne sezone z Lollobrigido
15. januarja se v Kinu Šiška začenja nova programska sezona, ki jo bodo otvorili hrvaško-slovenski Lollobrigida. To bo njihov prvi samostojni koncert v Sloveniji po osvojitvi nagrade MTV Adria.

Poleg Lollobrigide se bo januarja zvrstilo še nekaj koncertov, med drugim četrti del serije YU GO! z makedonskimi Foltin, hrvaškimi East Rodeo in slovenskimi Kar Češ Brass Band ter prvi dogodek v okviru Balkanbeats z gostiteljema Robertom Šokom in Haris Pilton. Tudi februarja se obeta nekaj koncertnih poslastic, med drugim bodo v Katedrali nastopili swingerski Cherry Poppin' Daddies in pankkabaretisti The Tiger Lillies.