"Zakaj ta ženska, ki doživlja nekaj na videz povsem običajnega – nekaj, kar sem izkusila tudi sama –, ni bila nikoli filmska junakinja?" je Rebecca Zlatowski povedala o svojih razlogih za zgodbo ravno o mačehi. Foto: Kinodvor

Glavni lik filma je Rachel, učiteljica na srednji šoli, ki živi ustaljeno, prijetno življenje kot samska ženska, dokler ne vstopi v družino moškega, v katerega se zaljubi. Ta si z nekdanjo partnerko deli skrb za štiriletno hčerkico in v Rachel nenadoma vznikne hrepenenje po otroku – ne želi si le svojega lastnega, za katerega je v njenih letih in kot ji razloži ginekolog morda že prepozno, poveže se tudi s hčerko svojega partnerja in do nje razvije nežen, ljubeč, materinski odnos.

Otroci drugih se sprašuje o plati materinstva, ki jo film po navadi spregleda, in se osredinja na lik t. i. mačehe, ki je v filmu praviloma stranski lik ali pa sploh negativni lik.

Film odpira vprašanje o ljubezni, ki presega tako partnersko ljubezen kot tisto do lastnih otrok. V ospredju je specifično ženska problematika, obenem pa bo gotovo zanimiv tudi moškemu občinstvu, saj se film sprašuje o tem, kaj je oziroma bi lahko bila sodobna družina.

Gre za klasično francosko produkcijo – na formalni ravni je zasnovan zelo predvidljivo, zelo prepoznavni sta tudi francoska kostumografija in scenografija. Georges Lechaptois pa je prispeval pretanjeno filmsko fotografijo, ki poudarja občutenje nežnosti in hrepenenj glavne protagonistke.

Avtorica je film pozicionirala kot romantično komedijo, ki pa je podana z zrelostjo. Foto: Kinodvor
Avtorica je film pozicionirala kot romantično komedijo, ki pa je podana z zrelostjo. Foto: Kinodvor

Poudarek je na zgodbi, na likih, ki so zastavljeni kompleksno, in enako velja za odnose med njimi. Čeprav glavna protagonistka poskuša zavzeti položaj, na katerem bi začutila moč, in noče povesiti glave, že kmalu postane jasno, da bo obrobni lik v družini, v kateri bi bila rada v središču. Virginie Efira je za svojo pretanjeno upodobitev Rachel prejela cezarja za najboljšo igralko, v filmu poleg nje nastopita še Roschdy Zem in Chiara Mastroianni, v stranski vlogi ginekologa, ki opozarja na minljivost življenja in na to, da ženske predolgo čakajo, preden zanosijo, potem pa si kar naenkrat želijo imeti lastnega otroka, pa nastopi velikan ameriškega dokumentarca Frederick Wiseman.

Otroci drugih je čustveno intenzivna drama, ki svojo sporočilno moč in družbeno relevantna vprašanja išče v okolju družine. Vsekakor je vreden ogleda.

Iz oddaje Gremo v kino.