Igra s pari govori o prijateljstvu in ljubezni, o prešuštvu, ljubosumju in maščevanju. Foto: MMC RTV SLO
Igra s pari govori o prijateljstvu in ljubezni, o prešuštvu, ljubosumju in maščevanju. Foto: MMC RTV SLO
Igra s pari
Polona Juh je gostiteljica Sonja, ki skuša na vse pretege pokazati, da je zamenjava prijateljičinega moža z ljubimcem ne moti. Foto: MMC RTV SLO
FSF
V treh dneh je Festival slovenskega filma ponudil 23 celovečernih, 17 srednjemetražnih in 34 kratkih filmov. Foto: Ana Jurc

17 vesen bo nocoj podelila ministrica na kulturo, v sekciji igranih celovečercev pa je poleg filmov, ki smo jih že predstavili, tudi delo režiserja Mirana Zupaniča. V TV-filmu, ki je premiero doživel že marca, se letošnji nagrajenec Prešernovega sklada ukvarja z mejo med videzom in resničnostjo, ki je v partnerskih odnosih rada zabrisana.

Film se začne, ko mož in žena čakata prijateljski par, ki prihaja na običajno petkovo večerjo. A ko se prijateljica namesto z možem pojavi z mladim ljubimcem, je jasno, da bo tokrat večer drugačen kot sicer. Medtem ko gostiteljica Sonja skuša pokazati, da je ta nenadna zamenjava ne moti, je Bernard do prišleka odkrito zajedljiv in vse bolj sovražen. V seriji preobratov, ki sledijo, pa se mnenja, ki smo si jih ustvarili o likih, postavijo na glavo.

Igralska zasedba in drugi ustvarjalci filma
Film je pravzaprav priredba besedila enega vodilnih sodobnih slovenskih dramatikov, Matjaža Zupančiča, ki je za televizijsko različico napisal tudi scenarij. V celovečercu nastopajo Polona Juh, Matjaž Tribušon, Karin Komljanec in Jure Henigman.

Pri nastanku filma so sodelovali še direktor fotografije Aleš Šega, scenograf Matjaž Pavlovec, kostumografinja Jerneja Jambrek Varga, maskerka Mirjam Kavčič, montažer Matjaž Jenkovič, snemalec zvoka Branko Atanaskovič, oblikovalec zvoka Robert Sršen in direktor filma Milan Blažin. Film je nastal v produkciji uredništva domačih filmov in nadaljevank TV Slovenija.

V pričakovanju vesen
Selektor Festivala slovenskega filma Jože Dolmark je v tekmovalni program poleg Igre s pari uvrstil še Slovenko v režiji Damjana Kozoleta, Osebno prtljago Janeza Lapajneta, 9:06 Igorja Šterka in mladinski film Distorzija Mihe Hočevarja.

Več o programu in nominirancih 12. FSF-ja najdete tukaj.

O dobitnikih vesen za najboljše ustvarjalne dosežke v različnih kategorijah presoja strokovna žirija, ki jo sestavljajo filmski režiser in scenarist Milan Ljubić, pisatelj in publicist Branko Šömen, igralka Aleksandra Balmazović, scenaristka in dramatičarka Ana Lasić ter montažer Janez Bricelj. Poleg vesen bodo podelili še nagrado slovenskih kritikov in publicistov, nagrado Sveta filma za najboljši študentski film, Kodakovo nagrado za najboljšo fotografijo in nagrado revije Stop.