Martin Scorsese tokrat popelje v leto 1954. Teddy Daniels preiskuje izginotje morilke, ki je izginila iz psihiatrične bolnišnice in se domnevno skriva na Shutter Islandu. Foto:
Martin Scorsese tokrat popelje v leto 1954. Teddy Daniels preiskuje izginotje morilke, ki je izginila iz psihiatrične bolnišnice in se domnevno skriva na Shutter Islandu. Foto:
Roman Polanski: Duh
Duh je zgodba o pisatelju, ki ga najame nekdanji britanski premier, da bi mu pomagal napisati spomine.
Jasmila Žbanić
Jasmila Žbanić je v Berlinu že slavila. Februarja bo ponovno 'poskusila srečo' s filmom Na stezi. Foto: EPA

Zadnji pošilja februarja v nemško prestolnico film Shutter Island, v katerem je ponovil sodelovanje z Leonardom DiCapriom, v njem pa nastopata še Ben Kingsley in Max von Sydow.

Duh (The Ghost) je Polanski, ki so ga pred nedavnim izpustili iz pripora in mu dovolili hišni pripor v njegovi koči v švicarskih Alpah, zasnoval na knjižni uspešnici Roberta Harrisa, glavne vloge pa je namenil Ewanu McGregorju, Pierceu Brosnanu, Kim Cattrall in Olivii Williams. Gre za triler o pisatelju, ki ga najame nekdanji britanski premier, da bi mu pomagal napisati spomine. To ni prvo sodelovanje Polanskega in Harrisa. Moči sta namreč združila že pri prirejanju zgodovinskega romana Pompeji, vendar sta projekt opustila.

V boju za zlate medvede so še …
Na filmskem festivalu, ki bo potekal med 11. in 21. februarjem, bo med drugim premierno na ogled še Der Räuber (Ropar) v Tübingenu rojenega režiserja Benjamina Heisenberga. Gre za zgodbo romana Martina Prinza iz leta 2000. V glavni vlogi nastopa Andreas Lust, ki igra Pumpgun-Ronnieja, lik iz 80. let, ki je v policijske anale vstopil kot kriminalec, dolgoprogaš. Njegovo prijateljico igra Franziska Weisz.

V Berlin se vrača dobitnica zlatega medveda Jasmila Žbanić, ki se je nemški prestolnici prikupila že leta 2006 s filmom Grbavica. Tokrat bo predstavila zgodbo o ljubezni zakonskega para v Sarajevu, Na stezi. Žena je noseča, medtem pa se mož pridruži islamistični skupini. Gre za koprodukcijo Nemčije ter BiH in Hrvaške.

Svetovna premiera se obeta še nemško-iranski koprodukciji režiserja z iranskimi koreninami Rafija Pittsa Shekarchi (Lovec). Na seznamu sta še turško-nemška koprodukcija Bal (Med) Semiha Kaplanogluja in indijski My Name Is Khan (Moje ime je Khan) Karana Joharja.

Na celoten komplet bo treba še malo počakati
Po besedah direktorja festivala Dietra Kosslicka bo tekmovalni program postregel z zelo pestro žanrsko in stilsko mešanico, v njej pa bodo tako znana kot sveža režiserska imena. Obsegal bo 26 filmov, vse naslove pa bodo razkrili januarja prihodnje leto.