Nagrado za življenjsko delo prejmeta John Malkovich ... Foto: Karlovy Vary International Film Festival
Nagrado za življenjsko delo prejmeta John Malkovich ... Foto: Karlovy Vary International Film Festival
Isabelle Huppert
... in Isabelle Huppert, ki igra tudi v tekmovalnem filmu Villa Amalia režiserja Benoîta Jacquota. Foto: Karlovy Vary International Film Festival

44. izvedbo festivala sicer odpira žanrsko zelo drugačen film. Gre za družinsko dramo, za zgodbo o premagovanju bolečine ob izgubi najbljižjega, ki jo režijsko podpisuje Shana Feste. V filmu z naslovom The Greatest (Največji), ki se ne poteguje za glavno festivalsko nagrado zlati globus, v glavnih vlogah igrata Pierce Brosnan in Susan Sarandon. Politični konotaciji se bo prav tako izognil sklepni film festivala The Boat That Rocked (Rockerska ladja) režiserja in scenarista Richarda Curtisa. V filmu o prebujanju rockovske (sub)kulture in o piratskem radiu v Severnem morju, ki z najbolj aktualnimi ritmi 'hrani' Britance, ki jim BBC nameni le dve uri rocka na teden, igrajo Kenneth Branagh, Bill Nighy in Philip Seymour Hoffman.

Stičišče filmov Srednje in Vzhodne Evrope
Festival v znamenitem zdraviliškem mestu tudi letos veliko pozornosti namenja filmom iz regije, saj se festival posebej v zadnjih letih uveljavlja kot pomembno stičišče srednje- in vzhodnoevropskih kinematografij. V tem oziru se filmofili tudi letos veselijo tekmovalne sekcije East of the West (Vzhodno od Zahoda), v kateri prikazujejo filme, nastale v državah nekdanjega vzhodnega bloka. Ta program pa letos nadgrajuje še netekmovalni program, ki ponuja projekcije filmov o uporih na območju Srednje Evrope leta 1989. Iz tega programskega sklopa poznavalci omenjajo film Édes Emma, drága Böbe - vázlatok, aktok (Sladka Emma, dragi Böbe), ki ga je leta 1992 posnel madžarski režiser Istvan Szabo.

Častni špalir Johna Malkovicha in Isabelle Huppert
Zmagovalce festivalskega programa bomo spoznali šele 11. julija, že zdaj pa poznamo imeni dveh zvezdnikov tega festivala. To sta ameriški igralec John Malkovich in francoska igralka Isabelle Huppert, ki bosta prejela kristalni globus za življenjski prispevek k svetovni kinematografiji. V celotnem programu bodo predvajali 226 filmov iz 64 držav, za najpomembnejšo nagrado za najboljši celovečerec pa se poteguje 14 filmov. Festival ponuja kar 19 svetovnih premier, predvajali pa bodo tudi nekaj svetovnih uspešnic, ki so jih že predvajali na festivalih, kot je na primer veliki zmagovalec zadnjega beneškega festivala Rokoborec režiserja Darrena Aronofskyja.

Velike pozornosti bo gotovo deležen tudi že skoraj legendarni režiser češkega rodu Miloš Forman (Goyeve prikazni, Let nad kukavičjim gnezdom, Amadeus, Ljudstvo proti Larryju Flintu, ...), ki bo v Karlovih Varih predstavil novo džezopero A Walk Worthwhile.