Frank Warren je mlade spodbudil, naj mu svoje skrivnosti izdajo na doma izdelanih razglednicah. Foto: Umetnikova spletna stran
Frank Warren je mlade spodbudil, naj mu svoje skrivnosti izdajo na doma izdelanih razglednicah. Foto: Umetnikova spletna stran
Julie and Julia
Kuharski recepti so prvega blookerja prinesli Julie Powell.
Zvonec v Firencah
Andrew Losowsky je zgodbe pisal o ljudeh, ki naj bi živeli za fotografiranimi vrati in zvonci.

Šest knjig je za blookerja nominiranih v kategoriji fikcije, prav toliko v nefikciji, tri pa so v konkurenci za najboljši strip. Njihovi avtorji prihajajo iz petih držav, teme, ki se jih lotevajo, pa zajemajo tako invazijo, ki naj bi jo na New York izvedli zombiji, kot življenje v Iraku in na jugu Francije, najstniške skrivnosti in zvonce v Firencah. Zmagovalci posameznih kategorij in skupni zmagovalec, ki bo prejel 10.000 dolarjev, bodo znani 14. maja.

Prvič so prepričale kuharske dogodivščine

Bloge lahko prebirate tudi na strani RTV Slovenija.
Kot prva zmagovalka blookerja se je v zgodovino zapisala Julie Powell, ki je v knjigi Julie and Julia: My Year of Cooking Dangerously popisala svoje kuharske dogodivščine. Čeprav je bilo njene komentarje mogoče prej kot v knjigi prebirati na spletu, se je knjiga prodala v 100.000 izvodih, po njej pa pripravljajo tudi film. Lani je za eno izmed glavnih favoritk veljala londonska prostitutka Belle de Jour, ki je v Intimnem dnevniku londonske prostitutke opisala svoje poklicne dogodivščine. O njih se je mogoče poučiti že tudi v slovenščini.

Izdajte nam svojo skrivnost ...
Letos tako očitnega favorita ni, klub temu pa se nekaterim kandidatom namenja več pozornosti kot drugim. Med tistimi z več publicitete je ameriški umetnik Frank Warren, ki je v svojem blogu PostSecret mlade spodbujal, naj mu na doma izdelanih razglednicah anonimno pošljejo svoje skrivnosti. Njegov blog je zdaj eden izmed desetih najbolj priljubljenih na svetu, na mesec pa ga obišče 3,5 milijona "zasledovalcev" skrivnosti. Izpovedi je objavil tudi v delu My Secret: A Post-Secret Book, ki kandidira za blookerja.

Izumitelj novega žanra
Andrew Losowsky pa zanimanje bralcev pridobiva tudi s trditvijo, da si je izmislil nov žanr. "Vsako zgodbo sem opisal z oznako Flicktion (flikcija), izraz, ki označuje pisanje zgodb o fotografijah, pa so zdaj povzeli številni pisci, ki o njem razpravljajo na različnih konferencah navdušencev in v akademskih razpravah," je ponosen Losowsky, ki so ga za pisanje navdihnile fotografije zvoncev v Firencah. Fotografijam je na blogih in nato v knjigi dodal izmišljene zgodbe o ljudeh, ki bi odprli vrata, če bi pritisnili na zvonec na fotografiji.

Letos več kandidatov kot lani
Za nagrado blooker se je letos potegovalo 115 knjig, ki jim v angleščini pravijo blooks. Zanje je Bob Young dejal, da so zadnji mejnik pri literaturi, njihovo priljubljenost pa kaže tudi podatek, da jih je v letu 2006 izšlo več kot leto prej. Čeprav so blogi in njihov izbor, izdan v knjigah, nov založniški fenomen, pa ne bi mogli trditi, da je serijski način njihovega pisanja nekaj novega. Poznavalci jih primerjajo z nadaljevanji, ki so jih v časopisih v viktorijanski dobi izdajali britanski pisatelji, kot je bil Dickens.