Alice Munro leta 2013 zaradi šibkega zdravja ni prišla na podelitev Nobelove nagrade. A k sreči se zdi, da si je od takrat že opomogla. Foto: AP
Alice Munro leta 2013 zaradi šibkega zdravja ni prišla na podelitev Nobelove nagrade. A k sreči se zdi, da si je od takrat že opomogla. Foto: AP

Alice Munro se je kot Alice Ann Laidlaw rodila 10. julija 1931 v Winghamu v kanadskem Ontariu kmetovalcu Robertu Ericu Laidlawu in učiteljici Anne Clarke Laidlaw. Pisati je začela že v najstniških letih, med študijem angleškega jezika na univerzi v zahodnem Ontariu pa je leta 1950 objavila svojo prvo novelo The Dimensions of a Shadow (Razsežnosti sence).

Njene novele so pogosto postavljene v majhna mesteca, kjer se želja po družbeno sprejemljivem obstoju pogosto izrazi v težavnih odnosih in moralnih dilemah zaradi težav, ki izvirajo iz generacijskih razlik in različnih ambicij v življenju.

"Morda mi je uspelo, ker nisem nadarjena za nič drugega. Nisem izjemna intelektualka. Gospodinjstvo mi še nekako gre, ampak ne odlično. Tako me pravzaprav nič ni oviralo pri tem, da sem lahko počela to, kar počnem," je dejala pred leti.

Za svojo prvo zbirko novel Dance of the Happy Shades (Ples veselih senc) iz leta 1968 je prejela najvišjo kanadsko nagrado za literaturo Governor General's Award. Leta 1971 je izdala zbirko Lives of Girls and Women (Življenja deklet in žensk), leta 1978 pa zbirko Who Do You Think You Are? (Kdo misliš, da si?) in zanjo znova prejela nagrado Governor General's Award.

V slovenščini sta na voljo njeni deli Sovraži me, rad me ima, dvori mi, ljubezen da, mož in žena sva (Hateship, Friendship, Courtship, Loveship, Marriage, objavljeno leta 2001) in Preveč sreče (Too Much Happiness, objavljeno leta 2009). Lani je pri Mohorjevi založbi izšla še zbirka kratke proze Ubežnica.

Leta 2009 je prejela mednarodnega bookerja, leta 2013 pa Nobelovo nagrado za književnost.

Njeno novelo The Bear Came Over the Mountain so priredili v film Daleč od nje, v katerem je nastopila Julie Christie.