Literarni večer V začetku je bila beseda, posvečen Alojzu Rebuli (na fotografiji iz leta 2002), ki se umešča v niz dogodkov V Rebulovem vetru Slovenske prosvete, pripravlja Program Ars Radia Slovenija v sodelovanju s Slovenskim stalnim gledališčem, Slovenskim narodnim gledališčem Nova Gorica, Radijskim odrom, Svetom slovenskih organizacij, Društvom slovenskih izobražencev in Radiem Trst A. Foto: BoBo
Literarni večer V začetku je bila beseda, posvečen Alojzu Rebuli (na fotografiji iz leta 2002), ki se umešča v niz dogodkov V Rebulovem vetru Slovenske prosvete, pripravlja Program Ars Radia Slovenija v sodelovanju s Slovenskim stalnim gledališčem, Slovenskim narodnim gledališčem Nova Gorica, Radijskim odrom, Svetom slovenskih organizacij, Društvom slovenskih izobražencev in Radiem Trst A. Foto: BoBo

Posebnost cikla radijsko-gledaliških literarnih večerov Ars teatralis je, da so vsakič drugje, večinoma v zamejstvu, in se odvijajo v živo v dvorani ter v radijskem prenosu. Današnji dogodek bo tam, kjer se je cikel pred leti začel, v Mali dvorani Slovenskega stalnega gledališča v Trstu. Večer z naslovom V začetku je bila beseda bo posvečen Alojzu Rebuli ob 100. obletnici njegovega rojstva.

V začetku je bila beseda

Literarni večer, posvečen Alojzu Rebuli, se bo začel danes, 9. septembra, ob 20. uri v Trstu in z neposrednim radijskim prenosom na Arsu in Radiu Trst A.

Črtice, novele, romani ter refleksivna dnevniška in potopisna proza
Alojz Rebula, ki se je rodil 21. julija 1924 v Šempolaju pri Nabrežini v kmečko-železničarski družini in umrl 23. oktobra 2018 v Topolšici, je bil pisatelj, esejist, publicist, dramaturg, prevajalec in akademik. Do upokojitve je poučeval latinščino in grščino na višjih srednjih šolah s slovenskim učnim jezikom v Trstu. Rebulo so odlikovali "srčnost, globoki razmisleki o morali, skrb za skupnost in še posebej zavzeto za manjšino, pa pretanjen odnos do narave," je o Rebuli zapisal Žiga Bratoš.

Bratoš ob tem tudi poudari misel scenarista literarnega večera Mateja Venierja, da "se je duhovna pustolovščina enega največjih slovenskih pisateljev morala začeti prav tako, kot se spominja svojega odhoda od doma v goriško semenišče Milan Zidar, junak novele Vrnitev v zbirki Vinograd rimske cesarice, ko se leta 1943 po propadu Mussolinijeve Italije vrača v domačo vas – v znamenju materinega priporočila: 'Dali smo te sem, da boš dober. Če boš duhovnik ali ne.'"

Sorodna novica Poslovil se je pisatelj Alojz Rebula, ki ni želel biti "pevec tržaškosti"

Ustvarjal in pisal je do konca svojega življenja
V nekdanji skupni državi je zelo odmeval intervju, objavljen leta 1975 v posebni izdaji revije Zaliv, brošuri Edvard Kocbek: pričevalec našega časa. Kocbek je namreč v pogovoru z Borisom Pahorjem in Rebulo kot soavtorjem intervjuja močno obsodil zunajsodni poboj 11.000 slovenskih domobrancev, ki so jih Britanci vrnili Jugoslaviji. "Pustolovščina je Alojza Rebulo, ki je med drugim vse življenje gradil in izpopolnjeval tudi svoje nasprotovanje totalitarizmom, vodila v kraljestvo klasične filologije in k bogastvu slovenskega jezika. Izmojstril ga je do neslutenih pomenskih, slogovnih in čustvenih odtenkov. Skoval ga je v orodje, ki mu je omogočilo neprestano osmišljanje sveta prek Logosa, besede v njenem svetopisemskem pomenu, in iskanje presežnega v njem," je še v napovedi današnjega literarnega večera zapisal Bratoš.

Vrh svojega literarnega ustvarjanja je dosegel v zgodovinskem romanu V Sibilinem vetru iz leta 1968, katerega odlomek bo tudi na sporedu današnjega literarnega večera poleg odlomkov iz dnevniških zapisov, v katerih stopi v ospredje nezgrešljiv spomin za dialoge in vizualne prizore. Režiser Alen Jelen, idejni vodja cikla Ars teatralis, pravi, da Rebula že v svojih delih narekuje, kakšno naj bo razpoloženje pri uprizoritvi ali glasnem ubesedovanju njegove zapisane besede. Nastopili bodo Andrej Pisani, Marijan Kravos, Jure Kopušar, Danijel Malalan, z glasbo bosta večer dopolnjevala violončelistka Andrejka Možina in kitarist Janoš Jurinčič. Glasbena urednica večera je Darja Hlavka Godina, napovedovalka pa Tamara Stanese.