Letošnji prejemnik bookerja Damon Galgut. Foto: EPA
Letošnji prejemnik bookerja Damon Galgut. Foto: EPA

Damon Galgut, ki je bil tudi dejanski letošnji favorit za bookerja, je bil nominiran že v letih 2003 in 2010. "Dolgo je trajalo, da sem jo dobil, zdaj pa menim, da ne bi smel biti tukaj," je po pisanju BBC-ja precej skromno dejal na drevišnji podelitvi. Nagrado je posvetil vsem afriškim pisateljem: "To bi rad sprejel v imenu vseh zgodb ... ki prihajajo s te čudovite celine," je dodal.

V južnoafriški prestolnici Pretorija rojeni pisec je svoj prvi roman napisal že pri 17 letih, leta 2015 pa je prejel nagrado Sunday Times Fiction za svojo osmo knjigo, naslovljeno Arctic Summer. V romanu Obljuba skozi štiri desetletja spremljamo zgodbo belopolte južnoafriške kmečke družine, ki jo je zaznamovala smrt v klanu. Želja matriarhinje na smrtni postelji – ali obljuba – je bila podariti hišo na posestvu temnopolti ženski, ki je vse življenje služila tej družini. Vendar se otroci sporečejo glede vprašanja, ali naj izpolnijo mamino zadnjo željo.

Letošnji prejemnik bookerja s svojim nagrajenim romanom. Foto: EPA
Letošnji prejemnik bookerja s svojim nagrajenim romanom. Foto: EPA

"V bistvu je apartheid mrtev in je izginil, a je še zmeraj tukaj," je o izhodiščni temi romana dejal nagrajenec v intervjuju za The Irish Times. "Zakoni apartheida niso več v statutu. Toda dejansko gospodarstvo ohranja vsakogar bolj ali manj tam, kjer je bil," je še dodal. Kot je zapisala žirija, so v Galgutovi močni zgodbi o razočarani družini in nemirni deželi podane brutalne čustvene resnice.

Na slovesni podelitvi v Londonu je predsednica žirije za nagrado booker, zgodovinarka Maya Jasanoff, dejala, da je vsem šestim romanom, ki so bili uvrščeni v ožji izbor, "skupen občutek za inovativnost" in da so "zelo poglobljeni". Vsi nominirani romani prinašajo "občutek sedanjosti ... z obravnavo zapuščine preteklosti", je še dodala po pisanju BBC-ja.

Za letošnjo nagrado booker je bil med drugim nominiran roman A Passage North šrilanškega pisatelja Anuka Arudpragasama, ki piše v angleščini in tamilščini. Knjiga je poskus sprijaznjenja z življenjem po opustošenju, ki ga je povzročila 30-letna državljanska vojna v Šrilanki. Edina britanska pisateljica med nominiranci Nadifa Mohamed je bila v igri za nagrado z ganljivim romanom The Fortune Men. Knjiga je napisana po resnični zgodbi o malem kriminalcu iz Cardiffa, ki je bil leta 1952 v Walesu po krivici obsojen na obešenje zaradi umora.

Sorodna novica Nagrada booker za prvenec o delavski škotski družini, ki jo zaznamujeta alkoholizem in revščina

Med nominiranci so bili kar trije ameriški avtorji. Globok in ganljiv roman Bewilderment Richarda Powersa prinaša zgodbo astrobiologa, ki se domisli ustvarjalnega načina, kako pomagati svojemu težavnemu sinu. Maggie Shipstead je v svojem živahnem in vznesenem romanu Great Circle prepletla zgodbi neustrašne letalke in igralke, ki je letalko desetletja pozneje igrala v filmu. Roman No One is Talking About This Patricie Lockwood pa je iskreno in profano ljubezensko pismo neskončnemu iskanju ter meditacija o ljubezni, jeziku in človeški povezanosti, piše na uradni spletni strani nagrade booker.

Lani je nagrado prejel škotski pisatelj Douglas Stuart za romaneskni prvenec Shuggie Bain, zgodbo o delavski škotski družini, ki jo zaznamujeta alkoholizem in revščina.