Izbor nominirancev bodo skrčili 7. septembra, nagrajenec pa bo znan dober mesec pozneje. Foto: EPA
Izbor nominirancev bodo skrčili 7. septembra, nagrajenec pa bo znan dober mesec pozneje. Foto: EPA
Hilary Mantel
Lani je šla najuglednejša britanska literarna nagrada v roke avtorice romana Wolf Hall Hilary Mantel. Foto: EPA

Med temi se je znova znašel avstralski pisatelj Peter Carey, že dvakratni dobitnik nagrade, ki jo podeljujejo za najboljši roman, zapisan v angleščini. Pisatelj, ki je nagrado prejel v letih 1988 za delo Oscar and Lucinda in 2001 za roman True History of the Kelly Gang, je letos v izboru z romanom Parrot and Oliver in America. Dobro znana so tudi že v preteklosti nominirana imena David Mitchell, Damon Galgut in Rose Tremain, letos pa zasledimo med temi še dela Howarda Jacobsona, Helen Dunmore, Alana Warnerja in Andree Levy.
Komisija bo 7. septembra še skrčila izbor, končnega nagrajenca pa bodo razglasili 12. oktobra v Londonu. Lavreat bo prejel 50.000 funtov, pet pisateljev, ki mu bo sledilo pa vsak po 2.500 funtov.
13 ganljivih zgodb
Letos predseduje komisiji pesnik Andrew Motion, ki pravi, da so izbrali 13 izjemnih romanov, izbranih zaradi njihove resnične kakovosti. Kot dodaja, se pri tem niso ozirali na preteklo delo avtorjev. Gre za izpovedne zgodbe, ki postavijo znano v nenavaden kontekst in pri tem zajamejo velik obseg zgodovine in občutkov. Prepričani smo, da bodo bralce ganili in zabavali.
V komisiji so sedeli še literarna urednica na Financial Times Rosie Blau, nekdanja plesalka in zdaj umetniška vodja Kraljeve opere ter pisateljica Deborah Bull, pisatelj Tom Sutcliffe in biograf in kritik Frances Wilson.
Pisatelji, ki so v boju za bookerja 2010:

Peter Carey: Parrot and Olivier in America
Emma Donoghue: Room
Helen Dunmore: The Betrayal
Damon Galgut: In a Strange Room
Howard Jacobson: The Finkler Question
Andrea Levy: The Long Song
Tom McCarthy: C
David Mitchell: The Thousand Autumns of Jacob de Zoet
Lisa Moore: February
Paul Murray: Skippy Dies
Rose Tremain: Trespass
Christos Tsiolkas: The Slap
Alan Warner: The Stars in the Bright Sky